Volkswagen, 1937 yılında Nazi partisi tarafından Alman Otomotiv birliğine kurdurulan bir şirket. Temelinde faşizmle bir bağlantısı varmış gibi görünse de aslında halk için uygun fiyatlı araçlar üretmek için ortaya çıkmış bir firma. 2010’lu yıllara kadar da prestijini aralıksız olarak artırmış ve seçkin markalar için yaptığı satın alımlarla da adını sıkça duyurmuş bir yapılanma. Ancak son 10 yıldır Volkswagen haberleri emisyon skandalında olduğu gibi genellikle sansasyon, sahtecilik ve sızıntılarla biçimlenmiş durumda.
Bu içeriğimizde de şirket içindeki iletişim kanalından yapılan bir sızıntıyı konu alacağız. Alman otomobil dergisi Automobilwoche’nin haberine göre, Volswagen CEO’su Hebert Diess sunduğu bir raporda Tesla’nın internet üzerinden güncelleme ve otomatik sürüş teknolojileri anlamında devasa bir üstünlüğe sahip olduğunu belgeler nitelikte. Biz daha önce şurada Tesla da dahil yeni nesil araçların sandığımız kadar güvenli olmadığına ilişkin bir içerik yazmıştık ancak gelişmekte olan bu teknolojilerde Tesla’nın değeri de yadsınamaz bir gerçek.
Volswagen haberleri de sıkça yapılan dergide aktarılana göre Tesla’nın akıllı telefondan aracın sürüş deneyimini değiştirmek gibi derin yazılım bütünleştirmeleri, sektörün bütün bakış açısını değiştirmiş durumda. Kullanıcı deneyimi konusunda Tesla’nın olduğu nokta Volkswagen’in CEO’sunu kaygılandırmış.
CEO RAPORUNDA NE DİYOR?
“Beni en çok kaygılandıran Tesla’nın 500 bin üzerindeki araçtan topladığı verilerle her 14 günde bir sürücülerin sürüş deneyimlerini hem genel hem de kişisel anlamda geliştirecek güncellemeler sunabilmesi. Şu an bunu yapabilecek başka bir otomobil firması yok.”
Raporlara göre Tesla bugün 5 milyar kilometrelik otopilot verisine sahip. Bu sebeple de Volkswagen gibi şirketler özellikle elektrikli araçlar alanında şimdilik yalnızca Tesla’yı yakalama planları yapmaya çalışıyor. CEO, raporunda ellerindeki Porsche, Audi, VW, Bentley ve diğer markalarıyla bu istatistikleri yakalamak için uzun bir yolları olduğunu belirtiyor.
Gördüğünüz gibi dünyanın hem teknolojik hem de finansal tarihi artık şirketlerin geliştirmeleri ve ARGE’ye ayırdıkları zamanla doğru olarak değişiveriyor. Bugün İntel’in dünya mirasına yaptığı katkı birçok devletle kıyaslanamayacak boyutlarda. Kapitalizmin tek çalışan tarafı bu. Bu rekabet eninde sonunda daha güvenli ve daha ucuz ulaşımın önünü açıyor. Şu kârlılık hevesi yüzünden dünyayı ve insan adaletini örselemesinin önüne geçilir ve daha yumuşak bir zemin yakalanırsa kapitalizm bir bu kadar daha dünyayı götürür gibi görünüyor sevgili okurlar.
Bir sonraki Volkswagen haberleri girdisine kadar kendine iyi bak. Yanlı bir yayın yapma amacında değiliz. Ülkemizde tok kapı sesi sevenler de çok ancak otomobil piyasası önümüzdeki 10 yılı daha çok değişmeye gebe. Arkasında siyasal kırılmalar da olsa Petrol fiyatlarındaki düşüş bile buna işaret ediyor. Hele bu korona virüsü salgınından sonra bambaşka girişimler ve düzenlemelerle karşılaşacağız.
Görüşmek üzere.