Bir iki yıl önce CNN International’da Google’ın sürücüsüz araba larının prototipini tanıtmışlardı. Bende ileride Maiotik’i açarsak bunu ekleriz diye bir şeyler bulup yer imlerine koymuştum.
Aha da şimdi ekliyorum:
Kendi kendini sürebilen araba fikri ortaya ilk çıktığında sene 2008’di. Bu sayede kazalar yaşanmayacak, arabanın içinde geçirdiğimiz vakti kendimize ayırabilecektik. Google Self-Driving Car, projesini açıkladığında insanlar önce çok beklemeleri gerekeceklerini düşündü. Ancak durum pek de öyle olmadı. Sadece birkaç yıl içinde Google, prototip araçları devreye soktu ve kat ettiği bir milyon kilometre test sürüşü boyunca da insanların sebep olduğu iki kaza dışında kendinden kaynaklanan hiçbir kazaya karışmadı.
Bu teknolojinin arkasında daha önce geliştirilmiş tonla icat var tabi. Bilim böyle ilerliyor. Gerekli altyapıyı sağlayan ürünler üretilmeden kendi kendini süren bir aracın fikrini bile ortaya atmak zor.
LIDAR TEKNOLOJİSİ
Bu araçta ilk olarak LIDAR adı verilen bir teknoloji var sevgili okur. Açılımı şu: Laser Illuminating Detection and Ranging. Bu lazer teknolojisi ile arabanın etrafındaki alan üç boyutlu bir haritaya çevriliyor ve araba olası tehlikelere karşı önlemini alıyor. Ancak LIDAR teknolojisi hareket halindeki nesnelerin hızını tam algılayamıyor bu yüzden işin içine bir de RADAR teknolojisini katmak gerekiyor. Bildiğimiz radar bu. Radarla hareket olayı da çözülmüş olunca iş, sinyale ve onu aktaracak işlemciye kalıyor ki bildiğiniz üzere teknoloji en azından tanıdığımız teknoloji -işin içine kuantum bilgisayarları falan katmak istemiyorum– bu konuda aşmış durumda. Devamında şaşırmayacağınız üzere kameralar önemli bir etken. Sonra SONAR teknolojisi diye bir teknoloji daha var arabanın içinde, askeriyeden bildiğimiz sonar bu. Hani şu ses dalgalarıyla alayımızı tespit eden sistem. Arabadakinin 6 metreye kadar yolu varmış. Geriye tasarım ve plan işi kalıyor. GPS tahmin edeceğiniz üzere santim sekmiyor zaten. Öyle.
Alın size sürücüsüz araba. Hayal değil yani yatırım işi sadece. -Bu noktada Amerika ile Avrupa arasına ilk telgraf kablosunu döşeyen adamı hatırlatmak isterim. Belki bir ara onun hikayesini de yazarım bu önemli bunu unutturmayın.- devam edelim.
Karşınızda tipik bir Google arabası:
Tipik diyorum çünkü her teknolojik haltta olduğu gibi bunda da birkaç tür var. Her arabada kullanılan sistem aynı değil. Kiminde önceki sürüş tecrübelerinden yararlanan sanal zeka bile var. Bu da başka bir türü mesela:
“Bu kadar anlattın hiç mi sorunu yok kardom. Neden kullanmıyoruz o zaman” diyeceksiniz.
Var tabi kardolarım. Hem de hala mı bu kadar basit şeylerle uğraşıyoruz diyeceğiniz kadar berbat sorunlar bunlar. Söz gelimi kameraya güneş vurunca trafik lambasının renklerini algılayamıyor mesela. Ya da yağmurlu, karlı yollarda denenmedi bu arabalar henüz. Kameranın önüne çamur gelince ne olacak bilmiyoruz. Hadi kendi kendini temizleyen akıllı kameralar yaptılar ve alternatiflerini de arabaya koydular. Bir de harita sorunu var. Bu arabaların test sürüşü yaptığı yollardaki çukurlar bile işlenmiş durumda. Muazzam detaylı bir harita ağı gerekli bunun için. Google iğneyle kuyu kazarcasına çalışıyor sokak sokak ama bakalım.
TESLA ANİ FREN SİSTEMİ
Onun dışında yollara çıkanlarda var. Sürücüsüz araba işine giren sadece Google değil. Hepinizin süper lüks arabalarıyla, devrimsel projeleriyle, küresel ısınma karşıtı duruşuyla tanıdığınız Tesla’da bu işin içinde. Lakin Tesla’nınki biraz daha farklı, yardımcı sürücü gibi. Onu da başka bir yazıda anlatırım şimdilik iştahlandırması için Tesla’nın otomatik frenleme sistemine kanıt, Türkiye yollarında çekilmiş otomatik ani fren anı videosunu koyuyorum:
Teknoloji ne güzel. Erken öleceğimize üzülüyorum ama elimden geldiğince içinde olmak, kullanmak ya da birşeyler üretmek için çaba gösteriyorum. Bence siz de gösterin.
Meraklısına Not:
Bana gelince ben 98 Model kırmızı Ford Ka kullanıyordum. Sattım. Teknoloji bu kadar gelişmişken sanayiye git gel git gel zoruma gitti artık sevgili okur. He ama temel erkek bilgilerine sahibim artık. Lastik değiştirir, kaputu açar motor sesi dinler sorunu tespit ederim.
Hepinize yakşanlar dilerim.
Son Not: “Tesla kaza yaptı ama bak linki de buraya koyuyorum.” diye yorum atmayın. Tesla’dan kaynaklanmıyor o. Adam demiş yardımcı sürücü zaten bu diye. Ayrıca aynı uçak kazalarındaki gibi her kaza daha kusursuz hale getirecek onu. Ulaşım araçlarında geberip gitmediğimiz bir dünya dileğiyle.
MERAKLI OKURA NOT: Bu bir yazı dizisidir. Google’ın az bilinen diğer projelerine göz atmak istiyorsan aşağıdaki linkleri takip edebilirsin.
Google’ın Uçan Rüzgar Tribünleri
Google’ın Akıllı Kontakt Lensi