Martı Scooter

Daha önce kiralık elektrikli bisiklet konulu yazımızda Martı Scooter dan söz etmiş, daha sonra  da Martı Scooter üzerine deneyimlerimizi aktardığımız şöyle bir inceleme yazmıştık. Coşkuya kapılıp bazı yerlerini atlamışız. Şimdi uzun süreli kullanım ve birkaç derinlemesine araştırmayla detaylardan söz etmek istiyoruz.

Detaylar önemli sevgili okur, benim incelemede en sevmediğim şey genel bilgilerden söz edilmesi. Onlar her yerde var zaten. Söz gelimi Blackbery’nin Key 2 telefonunun fiziksel klavyesinde ğ,ş,ç gibi harfleri yok bunların kullanımı pratik mi buna ilişkin hiçbir bilgi yok piyasada. Ben istiyorum ki incelemeler yalnızca detaylardan oluşsun. Her neyse konumuz bu değil konumuz Martı Elektrikli Scooter.

Martı Scooter biliyorsunuz yerli üretim bir elektrikli araç, GPS takibi sayesinde bir direkten alıp bir direğe bırakabildiğiniz, belirli aralıklarla bir ekip tarafından kontrol edilen, toplanıp şarj edilebilen ve kullanıma sunulan bir hizmet. Ancak kentlere göre kullanım zamanları değişiyor. Açıklayalım Martı İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 7/24 hizmet veriyor ancak Anadolu yakasında belirli bir saatten sonra kapanıyor. Bu saat Gaziantep’te deneyimlediğime göre 22.30 gibi çok daha erken bir saat.

MARTI SCOOTER FİYAT

Martı Scooter Fiyat konusunda gelen eleştirileri dinliyor. İlk çıktıklarında 3 TL gibi bir açılış ücreti uyguluyorlardı. Şimdiyse 1.99 TL. Dakika ya da kilometre başına da 0,59 TL ücret alınıyor. Daha önce de dediğimiz gibi bu ücret politikasıyla yaygınlaşmaları zor ancak demek ki iyi kazanıyorlar çok yaygınlaşmak gibi bir dertleri de yok. Şimdilik tekeller ve bu işi Türkiye’de ulusal anlamda başlatan ilk girişim durumundalar. Ancak maliyeti azaltan fikirleriyle giren bir firma daha olursa duman eder bu Martı’yı. Son kararım bu. Taksicilerin isyanına dönmesin. Daha önce Taksicileri oda olarak ağızlarını açtıkları konuların yüzde 90’ında haksız bulduğumu söylemiştim ancak şunu belirteyim. Martı’nın bir taksi plakası almaya gereksinimi olmadığı, durak kirası ödemediği, bir ton aidat ve vergiden de şimdilik düzenleme olmadığı için muaf olduğu bir gerçek. Bütün bu bilgilere rağmen taksimetre gibi ücret çıkarması gerçekten olumsuz bir durum.

Nevzat Bey ve ekibinin buna benzer eleştiri metinlerine ulaşacağını düşünüyorum. Umarım dikkate alırlar.

NOT

Martı Scooter için bir ehliyete gereksinim yok. Kanunen de Türkiye’de 11 yaşının üstündeki herkes kullanabiliyor. Ancak martı burada 18 yaş gibi bir sınırlama getirmiş. Yerinde görsek de tüm dünyada 14 yaş ortalamasıyla elektrikli scooter kullanıldığını düşünürsek 16 daha uygun bir belirleme olur diye düşünüyoruz. Böylece üniversite sınavına hazırlanan gençler de dershanelerine martıyla gidebilirler.

Martının en yüksek hızının 18 km/sa olarak limitlendiğini belirtelim. Burada da en azından 20 ya da 25’i görmek istedik ancak güvenlik için Türkiye şartlarında olağan bir rakam diyor ve yeni bir martı yazısında görüşmek üzere kendinize iyi bakmanızı salık veriyorum.

Yorum yaz!