Ludovico Einaudi Kutuplarda Çaldı!

Sahadaki gönüllülerin tutumuyla kimi zaman eleştirilse de Greenpeace çok önemli bir kurum. Küresel düzeyde yaptıkları birçok iş büyük ses getiriyor. Geçmişte Volkswagen’in karbon salınımı yüksek araçlarına karşı başlattıkları kampanya eminim ki diğer otomobil üreticisi şirketlerinin de adımlarını özenli atmasını sağlamıştı. İçeriğimiz Greenpeace’in 2016’da Ludovico Einaudi katılımıyla gerçekleştirdiği bir projeden.

Ludovico Einaudi Kutuplarda Çaldı! | Kutupları Kurtar

Kutuplar yeryüzünün en benzersiz atmosferine sahip küresel bir hazine. Ancak küresel ısınma, petrol aramaları ve yıkıcı balıkçılık sebebiyle günden güne yok oluyor. Bu nedenle de 8 milyon insanın sesi olmak üzere Hollanda’dan bir gemi kalkıyor. Avrupa’nın kutuplara açılan kapısı Norveç Svalvard’da duruyor. İtalyan piyanist Ludovico Einaudi burada 8 milyon insanın sesi olmak üzere kutupların o benzersiz atmosferi, sessizliği ve eriyen kırılan, düşen buz parçalarının sıradışı sesleriyle örülü zorlayıcı bir piyano performansı sergiliyor.

Aslında 2016 yılında yapılan bu etkinliğin zamanlaması da rastgele değil. OSPAR adında bir komisyon var. Bu komisyon tam da bu performansın sergilendiği hafta İspanya Tenerife’de kutupların en azından %10’unun yıkıcı balıkçılık ve petrol aramalarına karşı İngiltere’nin korunması altına alınmasıyla ilgili bir toplantı yapıyor. Şu an kutuplar yasal olarak bir düzenlemeye tabi değiller ve sınırı olan ülkelerin insafına bırakılmış durumdalar. Komisyonun toplantıda istediklerine en çok karşı çıkanlar da çağdaş olarak bildiğimiz Norveç, Yeni Zellanda ve Danimarka. Bu ülkeler duyarsız şirketlerin kutuplardaki girişimlerinden ciddi bir ekonomik gelir elde ediyorlar. Hoş bu durumda İngiltere’nin de bir çıkarı vardır kesin. Ülkelerin egemenliklerine müdahale edemezler diyebilirsiniz ancak buranın en azından uluslararası sözleşmelerle korunması gerekiyor.

KUTUPLAR KÜRESEL BİR HAZİNE

Kutuplar küresel bir hazine. Kısa dönemli kârlara ya da ülkelerin insafına bırakılamayacak kadar kıymetli bir hazine. Korunması gerekiyor. Ludovico Einaudi ise bu yapıtıyla adeta kutuplar için ağıt yakıyor.

Doğanın dengesini bozdukça son yıllarda görüyoruz ki geri dönüşü salgınlarla ve ölümlerle oluyor. Trump istediği kadar karbon salınımına ilişkin sözleşmeleri imzalamasın o da onu koltuğundan eder ve bir sonraki başkan gene imzalamak zorunda kalır.

Kapitalizm en iyi hizmete en uyguna ulaşmayı sağlaması açısından doğru bir ekonomik sistem bu kısmına kimse itiraz edemiyor. Ancak her şeyi önceleyen kârlılık düşüncesi değişmedikçe dünyanın değişmesi de olanaklı değil. Devletlerin fonlarının da desteğiyle artık insanı ve doğayı merkeze alan ticarileşebilir ürünlerin desteklenmesi ve kapitalizmin daha yumuşak bir biçime bürünmesi gerekiyor. Geçen hafta şurada anlattığımız akıllı saat projesindeki gibi. Ya da elektrikli araçlardaki gibi doğayı, insanı koruyan ve ticarileşebilen ürünlere destek olunması gerekiyor. Hükumetler istese de istemese de kapitalizmin vahşiliği son bulacak, bilim adamlarının ve sanatçıların duyarlıkları daha çok karşılık bulacak. Değişim kaçınılmaz bir biçimde geliyor.

 

Yorum yaz!