Daha önce burada görme engelliler için tasarlanmış ilk akıllı bastonu anlatan bir içerik hazırlamıştık. Girişimin Türkiye’den çıkması da bizi hayli gururlandırmıştı. Bugün ise size görme engelliler için akıllı saat geliştiren bir girişimden söz edeceğiz.
Kalp atışlarını takip etmesiyle, adım saymasıyla, uyku takibiyle akıllı saatler artık günlük yaşamımızın bir parçası. Ancak akıllı saatler de diğer birçok elektronik ürün gibi görme duyusuna hizmet ediyorlar. bu nedenle görme yetersizliğine sahip bireyler bu teknolojiye tam anlamıyla erişemiyorlar. Ses teknolojilerinin kullanıldığı daha pahalı ürünlere yöneliyorlar.
Güney Koreli bir girişim olan DOT, dünyanın ilk Braile abecesine sahip akıllı saati sonunda çıkardı. Sadece zamanı değil, telefonunuza gelen bildirimleri, kısa mesajlar, uygulamaları ve servisleri de bireye iletebiliyor. Tek seferde dört Braille karakterinin yansıtılabildiği bir yüzeye sahip saat, yüzeyin altında inip çıkan noktalardan oluşu mekanik bir sistem üzerine kurulu. Bunun modüler olduğunu belirtiyorlar. Bildirim geldiğinde titreyen saatin yüzeyi sanırım yüzey biraz daha büyüyebiliyor.
DÜNYADA KAÇ GÖRME ENGELLİ BİREY VAR?
Dünyada ortalama 285 milyon görme engelli birey olduğu düşünülüyor. Bunların 60 milyonu Hindistan’da yaşıyor. Hindistan bu konuda en yüksek orana sahip bölge. Bu sebeple Dot Görme engelliler için akıllı saat projesini satabilmek için Hindistan’a yönelecek. Kullanıcıların geri bildirimleriyle de gelişmeye devam edecek.
Ürünün fiyatı 300 dolar ve batarya ömrü de 7 günmüş sevgili okur.
Bana sorarsanız gelecekte böyle işlerin oranı artacak ve birçok firma böyle niş alanlara yönelecek. Aynen bilim dallarının uzmanlık alanlarına ayrılması gibi butik şirketler uzmanlık alanlarına göre ürünler çıkaracak ve o piyasaya hükmetmeyi deneyecekler. Kapitalizm daha insani bir yere doğru gidiyor sanırım. Hem topluma faydalı hem de ticarileşebilen bir düşüncenin ürünü bu saat de.
Bu arada Braile abecesinin ortaya çıkışı da her açıdan kadersel açıdan dünyadaki en ilginç olaylardan bence sevgili okur. Adam bilmiş gibi kör olmadan önce kendisi için abece tasarlamış resmen.
NOT
Türkçe seslendirmede emeği geçen Batuhan’a, Rehab kullanıcı adıyla Maiotik’te daha önce yazmış Reha’ya ve biricik Fei’me teşekkürler. Orijinal video burada.