Akıllı Kontakt Google Lens

Dünyanın en değerli şirketini, yalnızca satış rakamları ya da piyasa değeriyle ölçmezsiniz. Bu yüzden yalnızca tüketiciler için pahalı ürünler üreten birtakım şirketlerle (bkz: Apple, Samsung) uzay araştırmaları yapan ve birbirinden farklı onlarca bilim dalını fonlamasıyla dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi hedefleyen Google’ı birbiriyle kıyaslayamazsınız. Google Lens de bunun en büyük kanıtı.

Dünyanın dört bir tarafında hayır kurumlarıyla yürüttüğü ortak çalışmalar ve şu yazıda belirttiğimiz üzere onlarla reklam amacının dışında ortak işler yapan. 2020 yılından itibaren de sadece elektrikli araçlar üretecek olan Toyota’yı da başka bir yere koymanız gerekir. Keza Tesla’yı, SpaceX’i…

Elbette sermaye odaklı şirketlere sempati duymak mantıklı bir şey değildir, arkalarında inanılmaz kirli sırlar barındırıyor olabilirler ancak ufak da olsa bir kültür oluşturmaya çalışan şirketler daha doğrusu artık kurumlar da diyebileceğimiz girişimler yok değil.

Bu yazı dizisinde Google’ın bilinmeyen birkaç projesini Maiotiğe taşıyacağım.

İlk proje: Google’ın Kontakt Lensi

Diyabet hastalarının kullanımı için tasarlanmış, gözyaşından kandaki şeker oranını tespit edebilen kontakt lens, Google’ın 16 Haziran 2014 yılında duyurduğu ve gizli laboratuvarında çalışmalarını devam ettirdiği bir proje.

Yakınlarda projenin doğrulandığını ve prototiplerin denendiğini öğrendim.

Akıllı Kontakt Google Lens | Google Kontakt Lens

Glikoz sensörüne sahip, iğne deliğinden daha küçük minicik bir çip sayesinde kandaki şeker oranını ölçebilen Google Lens, bunu lensi iki yumuşak katmana ayırarak yapıyormuş. Elektronik kısım pupil ve irise dokunmayarak dışardaki katmanda kalıyor bu sayede göze zarar gelmesi engelleniyormuş, insan saçından dahi ince olan kablosuz bağlantı yolu ise bir saniyede okunabilen verileri anlık olarak işliyor ve hastayı bilgilendirebiliyormuş.

Projede aklıma tek takılan konu neden gizlilik içinde yürütüldüğü, ticari bir başarı mı hedefleniyor yoksa gerçekten kötüye kullanılabilecek bir teknoloji mi keşfedildi bilemiyorum. Elon Musk kardomuz gibi alayını açık kaynak kodlu yapsalar daha şeffaf olurdu diye düşünüyor ve eyyorlamamı burada bitiriyorum.

NOT: Bir ara çip denilen şeyin nasıl üretildiğiyle alakalı da bir makale yazmayı planlıyorum sevgili okur, takipte kal. Kurum gibi adamlarız biz. Çok pis görüş bildiririz.

NOT 2: Körler için çipler sayesinde görmelerini sağlayan göz protezleri yapılabildiğine dair bir TED videosu izlemiştim bulursam onu da eklerim buraya. Bu bir yazı dizisidir. Google’ın az bilinen diğer projelerine göz atmak istiyorsan aşağıdaki linkleri takip edebilirsin.

Google’ın Robotları

Google’ın Uçan Rüzgar Tribünleri

Google Project Loon

Google’ın Akıllı Kontakt Lensi

Sürücüsüz Arabaların Çalışma Mantığı

Google Ölüme Çare mi Buluyor?

Yorum yaz!