İçerik Özeti
Bu yazıda üç boyutlu yazıcılarla inşa edilen prefabrik bir evi anlatacağız. Evin en büyük özelliği son kullanıcıya su tesisatından, elektriğine, mobilyasından tabak çanağına kadar tam teşekküllü bir biçimde teslim edilmesi.
Gelelim evin özelliklerine ve arkasındaki teknolojiye.
Daha önce Maiotik’te çokça yazdık. Yaşam alanı söz konusu olunca son on on beş yıldır dünyada tiny house (mini ev) akımının ön plana çıktığını ya da mobilitenin önem kazandığını görüyoruz. Elbette bu, çağımızın tekil yaşama dönük bir dönüşüm geçirmesiyle de ilgili ancak bu evlerin yalnızca tekil yaşamla ilgili olarak değil, dünyanın enerji yaklaşıma dönük olması gereken dönüşümüyle de ilgisi var. Öyle ki akımı pandemi bile değiştirmedi. İnsanlar balkonsuz evlerde yaşamanın kötü bir şey olduğunu kabul ediyorlar ancak daha geniş evler yerine doğayla daha iç içe yaşam alanlarının peşindeler.
Hem insanların pandemi gibi dönemleri çabuk unuttuklarına ilişkin akademik çalışmalar da var. Söz gelimi son yüz yıldaki herhangi bir salgın ikinci dünya savaşındaki kadar insanın ölmesine yol açtı ancak insanlar bu salgınları dünya savaşı kadar anımsamıyorlar. İnsanların salgına yaklaşımı toplu ölümlerin gerçekleştiği diğer acılara benzemiyor. Özellikle son haberlerle birlikte insanlar pandeminin geçeceğini biliyorlar. Dolayısıyla kimi zaman doğayla iç içe olmasa bile az enerji tüketimi, düşük maliyet nedeniyle minik evleri özellikle Avrupa’da çokça tercih ediyorlar.
Ancak bugünkü minik ev çağdaşlarının aksine lüks tüketime odaklı. Haus.me adında bir şirket. Üç boyutlu yazıcılarla olağanüstü iklim koşullarına bile dayanıklı otonom bir ev geliştirdi.
Peki Otonom Ev Nedir?
Otonom ev aslında akıllı evin bir sonraki aşaması. Cep telefonunuzdan evinizin atmosferini kontrol edebildiğiniz, eve gitmeden kahve makinanıza emir verebildiğiniz, yatak odanızın sıcaklığını ayarlayabildiğiniz özelliklerinden tutun, kendi enerjisini üretmesi ve seçimlik abonelik hizmetleriyle diğer teknolojilerden ayrılıyor.
Söz konusu evi üreten Haus.me’nin CEO’su Max Gerbut: “Enerji verimliliği ve yalıtım anlamında dünyanın en iyi evini üretmek amacıyla yola çıktık.” diyor. Gücünü güneş enerjisinden alan evin, yağmur suyundan bile yararlandığını, arıtma sistemi için biyoaktif teknolojilerden yararlandıklarını kanalizasyon sistemine bile gereksinim duymadıklarını belirtiyor.
Üç Boyutlu Yazıcıdan Çıkan Prefabrik Ev
Prefabrik evin prototipini bile ortaya koymak için senelerce çalışan ekip, evi patentini özel olarak aldıkları altı panelli pencerelerle geniş bir tasarıma kavuşturuyor ve süreç sonunda geleneksel bir evden 20 kat daha az enerji tüketmeyi başardıklarını belirtiyor.
Prefabrik evin en güzel taraflarından biri anahtar teslim olması. Ancak buradaki anahtar teslim seçenği hayli güzel. Evdeki tabak çanaktan tutun, şarap bardağına kadar her şey içinde yaşamaya hazır olarak teslim ediliyor. Evi dünyanın istediğiniz yerinde konumlandırıyorsunuz. Boyutları ve teknolojisi sayesinde özel izinler almanıza da gerek kalmıyor.
Ev aynı bir bilgisayar gibi yazılımsal güncellemeler alıyor. (Anımsarsanız aynı durum Tesla’da da vardı). Bu sayede evinize yeni özellikler eklenebiliyor.
Alınır mı?
Şu an haus.me adresi üzerinden satın alınabilen evin üç farklı satın alma seçeneği var. Bunlardan biri 40 m2’lik stüdyo olanı, diğeri bir odalı 80m2’lik yapı, en geniş seçeneği ise iki katlı 160m2’lik iki yatak odalısı.
Yalnız evin ortalama fiyatı lüks tüketim ürünü olduğu göz önüne alınarak dünyanın büyük bir bölümü için hayli pahalı bir rakam. 200 bin dolar tutarındaki ev buna rağmen henüz ön sipariş aşamasında bile on bin alıcı rakamına ulaşmış bir ev.
Bizde o rakama güzel bahçeli bir villa yaparsın ama eğer bahçene ev yapmayı planlıyorsan ve paran da varsa böyle bir şeyi deneyimlemek de iyi bir tercih olabilir. Sonuçta Türkiye’de projesiydi izniydi, ustasyıdı derken havaya vereceğin 150 – 200 bin lirayı da düşününce çok uçuk bir tercih değil.
Anladığım kadarıyla şimdilik sadece Amerika’ya hizmet veriyor ama görsellerde de görüldüğü üzere Avrupa’dan Ukrayna’ya söz gelimi yollamaya başlamışlar.
Bu arada üç boyutlu yazıcıyla üretilen bu evin bilgisayar oyuncularının easter egg dedikleri isteğe bağlı olarak açılabilen ilginç özellikleri de var. Örneğin eğer özelliği açarsanız dünyadan uzaya her roket çığında evdeki ışıklar mavi renkte yanıp sönüyor. Bu roket dünyaya döndüğünde ise ışık yeşil renkte yanıp sönüyor. Ben sevmem böyle şeyleri, dikkatimi dağıtır ama pazarlamak için eğlenceli bir şey olmuş.
Otel gibi her şeyin hazır olmasını sevdim. Fazla fazla param olsa konforlu bir tatil evi olarak düşünür alırım.
Kaynaklar
https://www.dwell.com/article/hausme-3d-printed-off-grid-prefab-house-27ad7810