Tom Clancys Ghost Recon Bir Açık Dünya İncelemesi

İÇERİK ÖZETİ

Tom Clancys Ghost Recon Ubisoft’un Tom Clancys serisine ait ikinci açık dünya oyunu. Bu yazıda FarCry, Pubg ve Wildlands karışımı bir oynanış sunan Ghots Recon’u incelemeye çalışacağız.

Senelerdir devam eden oyun serisi Tom Clancys’in ilk açık dünya oyunu Wildlands’dı. Wildlans açık dünya ve taktiği birleştirdiği için türünde benzersiz bir oyun deneyimi sunuyordu ve birçok açıdan gelecek vadediyordu. Bunun üzerine Ubisoft hız kesmeden yeni oyunun çalışmalarına başladı ve gene çevrimiçi olarak arkadaşlarınızla beraber de senaryoda ilerleyebildiğiniz serinin ikinci açık dünya oyunu Ghost Recon’u çıkardı.

UYARI

İncelemeye ve öyküye geçmeden uyarayım. Oyun gereksiz modlardan geliştirmelerden geçilmiyor ama Ubisoft bu eleştiriyi gidermek için Immersive adında bir seçenek getirdi. Oyuna bu seçeneği seçerek başlarsanız iyi olur.

Gelelim oyunun öyküsüne.

GHOST RECON’UN ÖYKÜSÜ

Tom Clancys Ghost Recon oyunun öyküsü devrimsel ve şaşırtıcı bir kurguya sahip değil. Zenginler tarafından satın alınan bir ada var. Adada gizli teknolojik araştırmalar yapılıyor. Bunun üzerine devlet bu teknolojik araştırmaları incelemek üzere adamımızın başında olduğu özel bir timi adaya yolluyor. Adaya gelişimizle birlikte kendimizi bir pusunun içinde buluyoruz. Adadaki direniş ekibine katılıp, neler dönmekte olduğunu öğrenmeye, direnişi güçlendirmeye çalışıyoruz. FarCry’ın farklı bir yorumu diyebiliriz.

Başlangıç ekranında detaylı olarak kendi karakterinizi oluşturabildiğiniz oyunun atmosferinin hayli başarılı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle direnişçilerin sığındığı bizim de eylem planlarını hazırladığımız Erowan adındaki gizli mağaranın fazla çizgisel kalması dışında hayli iyi tasarlandığını söylemem gerekir. Aşağıda Erowan’a ait oyun içinden aldığım bir görsel var.

Ghost Recon Erowan

Ghost Recon’daki Erowan mağarasına ilişkin bir ekran görüntüsü.

Ancak Tom Clancys Ghost Recon tek bir adada geçmesine rağmen bir yerden bir yere gitmek bazen işkence haline gelebiliyor. Helikoptersiz bir yerden bir yere gitmekse gerçek anlamıyla saatler sürüyor. Oyun süresini uzatmak için yaptıkları bu hileyi ben beğenmiyorum. Görev yerleri doğrudan GPS’le değil ipuçlarıyla bulunuyor. Bu iyi düşünülmüş ancak görevler yapıp ilerlememize rağmen zırt pırt yolumuzun askerler tarafından kesilmesi, özellikle daha önce askerlerden temizlediğimiz bölgelerde kesilmesi üzücü. Kaldı ki bu uzun ve çetrefilli yolculukları düşününce araç kontrollerinin de berbat olduğunu söylemek lazım. Wildlands’ta kötüydü. Şimdi daha da kötü. Araçların sesleri de aynı berbatlıktan nasibini almış. Tamam yükseklere çıkıldıkça helikopterin rüzgârdan etkilenmesi gibi özellikler var ama detaysız.

Ghost Recon Menü

Ghost Recon’un Menüleri Karmaşık

Tom Clancys Ghost Recon oyununda güzel atmosfere bakabilmemizi sağlayan kamera açısı ise çok hareketli. Bana fazla dinamik geldi. Hele kapalı alanlarda bazen oynamayı bile olanaksız hale getiriyor. Gerçi bütün bunları ayarlayabileceğiniz detaylı ekranlar var ama bu ekranlar ve oyun içi ilerleyişte kullanacağınız menüler de Just Cause 4’ten bile karışık.

Ghost Recon Menü 2

Ghost Recon’un Ayarları Detaylı Ama Menünün Sunuluşu Kullanıcı Dostu Değil

GENEL DEĞERLENDİRME

Özetle Tom Clancys Ghost Recon açık dünya, taktik, fps ve çevrimiçini tek bir potada eritebilen benzersiz bir oyun türü oluşturmasına rağmen oynanış, karmaşık menü ve ani fps düşmeleri gibi teknik sorunlar yaşadığı için oyun yokluğunda oynanır kategorisinde değerlendirebileceğim bir oyun. Basit hatalar var çünkü. Söz gelimi: Koca bir özel tim kaybolmasına rağmen bu timi aramaya çıkmayan bir devlet ve akla sığmayacak bir mermi bolluğu gibi tutarsız senaryo hataları var. Bizim savaş görmüş adamınıza gider yapan Erowanlı tuhaf tipler de cabası. Onların katıldığı direniş kadar bizim cephede savaşmışlığımız var insan saygı duyar. Testosteronumuz içinde boğduracaklar kendilerini.

Tom Clancys Ghost Recon Oyun İçi

Tom Clancys Ghost Recon Oyun İçi Bir Görüntü

Bir de ana öyküyü takip etmek menü dizilimi ve olay sırası nedeniyle zor. Söz gelimi ben son yapacağım görevlerden birini en başta yapmış bulundum. Görev yapacağınız kimi mekanları da YouTube desteği olmadan bulmak çok zor.

Onun dışında 2019 yılında çıkmış bir oyunun kimi yerlerinde üzerinden geçemediğim kayaların, atlayamadığım çitlerin olmasını kabul edemiyorum. İster istemez ben ağaçla, dalla, yerdeki karla bile etkileşime girebildiğim, saçımın sakalımın uzadığı Red Dead Redemption 2’yi bitirmişim bu keser mi nan beni! diye düşünüyorum. Ama sonuç olarak yukarıda da dediğim gibi Tom Clancys Ghost Recon oyununun yoklukta gideri var. İyi oyalıyor insanı 30 saati aşkın da oynama süresi var.

NOT

Tom Clancys Ghost Recon incelememi bitirirken uluslararası bir oyun kuruluşu hayal ettiğimi, şu anasını sattığımın fps türü oyunlarda ctrl’nin çömelme z’nin sürünme space’in zıplama shitf’in de koşma olarak kullanılmasını yasalaştırmayı düşlediğimi söylemek isterim. Bu ne lan böyle her oyunda bir saat ince ayar kısmı, kontrollere alışma. Sevmiyoruz böyle işleri. Bize öyküyü verin direk. Bir de mesela ne olduysa oldu 2007’de mi 2008’de mi FIFA ve PES serisinde koşma tuşu değişti. Neden değişti nan!? Konsol’da da PC’de de aynı, ben her aldığımda bunların yerini değiştirmek zorunda mıyım?

Hiç bana gelip de ama onlar basılan tuşların bile istatistiklerini tutuyorlar demeyin sevgili okur. Kalbinizi kırarım. Değiştirmesinler şu tuşları.

KAYNAKÇA

https://ghost-recon.ubisoft.com/game/en-us/news-updates/47glKHsGQnwesnGk832Wkp/the-ghost-experience-new-immersive-mode-coming-to-tom-clancys-ghost-recon-breakpoint

https://maiotik.com/red-dead-redemption-2-incelemesi/ 

https://maiotik.com/tom-clancys-ghost-recon-wildlands/ 

Yorum yaz!