Times Gazetesi 1920’li yıllarda trende, otobüste yolculukta daha rahat okunsun diye bugün Times New Roman diye bildiğimiz fontu tasarlatıyor. O gün bugün de akademik çalışmalarda olsun yazının geri döndüğü çağ olarak adlandırabileceğimiz 21. yüzyılda olsun sık sık karşımıza çıkıyor. Fakat tabi çağımızın dijital gereksinimleri estetikle beraber var olmak zorunda olduğundan Times New Roman‘ı yeteri kadar estetik bulmayan ekip ücretsiz lisanslı bir Times Newer Roman fontu geliştirmiş ve bizi font ara maktan kurtarmış.
Font, Times New Roman gibi gözükmekle beraber karakterler yüzde 5 -10 arası enine daha uzunmuş ve 15 sayfaya 6800 Times New Roman karakteri sığarken Times Newer Roman ise 5833 karakter sığdırabiliyormuş. Ekip bunun okuma işini kolaylatırdığını ve sözcüklerin yüzde 13’ünü kurtardıklarını söylüyor.
Sitede karşılaştırmalı örnekleri bulabilirsiniz. Times Newer Roman fontunu dijital dünyanın gereklerine daha uygun buldum ben. Hatta maiotik 2.0 verisyonunda bu fontu düşünebilirim. Maiotik 2.0 yakın bir zamanda olmamakla beraber Endüstri 4.0 gibi ağır ağır gelen harika bir mod olacak sevgili okurlar.
Yakşanlar
KALİGRAFİ
Böyle font yazıları benim aklıma hep Steve Jobs’ın kaligrafi ilgisini hatırlatıyor. Serdar Kuzuloğlu da 2015 ya da 2016 yıllarıydı yanılmıyorsam katıldığı bir e-tohum toplantısında bundan söz etmişti. Ben de şahsen Steve Jobs’çı değil Bill Gates’ciyim. Esnaf mı bilim adamımı anlamadığım triplere giren egoist bir adamı sevmekle yaşamını başkalarına adamış ve çok daha büyük bir keşifle bütün bilgisayarlarda çalışabilecek bir yazılım üretmiş Bill Gates’i kıyaslamam bile ama neyse konumuz bu değil.
Serdar Kuzuloğlu toplantıda paraya ve girişime çok odaklandığımızı söylüyordu. Hiç dikkat etmiyorsunuz bu girişimleri yapanların çok entelektüel bir tarafları,ilginç hobileri var. Belki bugün Apple’ın bu kadar başarılı olmasının nedenleri arasında Steve Jobs’ın üniversitede yalnızca sevdiği için girdiği kaligrafi derslerinin çok büyük payı var.