Pigment Kaybına Uğraşmış Goril ve İlginç Fotoğrafları

İÇERİK ÖZETİ

Atlanta hayvanat bahçesinde goriller için düzenlenen bir doğum günü partisinde çekilen ilginç fotoğrafı inceleyecek, insanlarla ne kadar benzeştiklerini açıklamaya çalışacağız.

Anaka, Atlanta hayvanat bahçesinde ikamet eden bir goril. Anaka’nın 6. yaş gününü kutlamak için görevliler ona küçük bir organizasyon yapıyorlar. Bu organizasyonda hayvanat bahçesi görevlileri ve goriller oldukça neşeli dakikalar geçiriyor. Tabi bu sırada kimileri bu anları belgelemek için fotoğraflar çekiyor ve Facebook hesaplarında paylaşıyor.

Pigment Kaybına Uğramış Gorilin Eli

Pigment Kaybına Uğramış El

Paylaşılan fotoğraflarda bir detay insanların büyük ilgisini çekiyor. 6 yaşındaki Anaka’nın elindeki pembelik. Resmi yaklaştırınca pigment kaybına uğradığı anlaşılan bu bölgenin baya insan eline benzediğini fark ediyorlar. Çoğu primatın aksine pençe yerine tırnakları olan bu hayvanlardan birinin elini böyle benzersiz bir biçimde görmek insanları etkiliyor ve akıl yürütmeye başlıyorlar.

Goril Anaka'nın Fotoğrafları

Anaka’nın Fotoğrafları

Kimileri Anaka’nın vitiligo adında kalıcı pigment kaybına neden olan bir deri hastalığı taşıyor olabileceğini söylüyor. Ancak hayvanat bahçesi yetkilileri böyle bir durumun olmadığını, Anaka’nın yıllardır hiçbir yerinde başka bir pigment kaybına rastlamadıklarını belirtiyor. Bu görüntünün bir çeşit doğum lekesi olduğunu düşündüklerini de sözlerine ekliyorlar.

Goril Anaka

Anaka

Anaka’nın görünüşü kadar karakterinin de eşsiz olduğunu aktaran hayvanat bahçesi yetkilileri, Anaka’nın zamanını sıklıkla abisi ve annesiyle oynayarak(onların sırtına binerek) geçirdiğini; canı bir şey istediğinde annesine seslendiğini ve ailede hayli popüler olduğunu anlatıyorlar.

GORİLLER VE EVRİM TEORİSİ

Bu arada gorillerin, 10 – 10,5 milyon yıl önce yaşadıkları coğrafyaya uyum sağlamaları sonucunda geçirdikleri evrimle birlikte gen dizilimi itibariyle en yakın akrabamız şempanzelerden ayrıştığını biliyoruz. DNA’larının %98,9 oranında insanlarınkine benzediklerini de belirtmemiz gerekir.

Bakın yukarıdaki videoda bile 4. saniyede arkadaki gorilin N’apıyor bu! tadındaki el hareketi bize ne kadar benziyor.

Aşağı yukarı 15 kişilik gruplar halinde yaşayan gorillerin ortalama yaşam süresi de 35 – 40 yıl.

GORİL KOKO

Konu ilginizi çektiyse şurada konuşma becerileri hayli gelişmiş, işaret diliyle de olsa bildiğiniz insan gibi konuşmayı öğrenmiş bir goril olan Koko’dan söz ediliyor.

Goril Koko ve Eğitmeni

Koko ve Eğitmeni

Koko, 600 sözcüklük bir kavram hazinesine sahip ve bu sözcüklerin 375’ini gündelik yaşamında insanlarla etkileşime girerken rahatlıkla kullanabiliyor. Diğer hayvanlarla empati kurma becerisine de sahip olan Koko, banyo yaparken görüntülenen bir hayvanın fotoğrafına baktığında kendisi de banyo yapmaktan nefret ettiği için eğitmenine bakıp “Ben olsam ağlardım.” gibi bir tümce kurabiliyor. Ya da huzursuz bir hayvan gördüğü zaman işaret diliyle onun canının yandığını söyleyip dişini işaret edebiliyor.

Belki bizim gibi sözcükleri boğumlama ve bükme becerisine sahip değil ama bildiğiniz konuşan bir hayvan da var yani. Yalan söylemeyi ve sinirlendiğinde hakaret etmeyi bile becerebilen Koko benim yeni ilgi alanım olacak sanırım.

Bir sonraki yazıda görüşene dek kendinize iyi bakın.

KAYNAKLAR

Evrimağacı

Evrimteorisionline

Yorum yaz!