İlginç bir doğa olayından söz etmek istiyorum. Gördüğünüz fotoğraflar 2015 yılında Pakistan’da çekilmiş. Bir yağmur baskınından sonra yuvalarından aniden kaçan örümceklerin ağaçların tepesine çıkmasını konu alıyor. Örümcek ilginç bir canlı. Biliyorsunuz sağlam ipek ağlar örmek gibi bir özellikleri var. Ancak bu fotoğraflarla öğreniyoruz ki boğulmamak için yuvalarından bir anda taşınmaları gerekirse havadan daha hafif bir ağ da örebiliyorlar. Bu sayede rüzgarla taşınıyor ve boğulmaktan kurtuluyorlar.
Aslında örümcek balonunun ilk görüldüğü yer Pakistan değil. Daha önce Avustralya’da 2012 yılında Wagga Wagga kentinin kırsal kesimlerinde ani bir sel baskını sonrası örümcekler aynen buna benzer bir ağ örmüşler. Aynı sel baskınında 13 bin insanın da evinden olduğunu belirtelim. Bu içeriğin konusunu oluşturan olayın gerçekleştiği yıl olan 2015 de sadece Pakistan’da değil Amerika’nın Tenesse eyaletine bağlı Memphis’te de benzer bir doğa olayı rapor edilmiş.
National Geographic’in haberine göre aşağıda fotoğrafını gördünüz üzere Avustralya’nın Tazmanya eyaletine bağlı en büyük ikinci kenti Launceston’da da buna benzer 800 metrelik ağ ören bir örümcek kolonisi var.
Böcekbilimci Todd Blackledge örümcek hayatta kalmak için ne gerekiyorsa onu yapıyor diyor. Adeta hayatta kalmak için rüzgar nereye savurursa oraya göç ettikleri bir yaşam biçimi deniyorlar diye de ekliyor. Keza Georgia Üniversitesinden başka bir böcekbilim uzmanı Robert Matthews de Todd Blackledge ile aynı görüşte. Yapılan röportajda örümceklerin eğer göç etmemiş olsalardı kesin boğulacaklarını ifade ediyor.
Doğanın dengesini bozuyoruz ama belki bizlerden binlerce yıl önce de doğada bulunan kadim varlıklar ve organizmalar hayatta kalmanın bir biçimde yolunu buluyorlar. Onlar bir biçimde bugünleri de atlatırlar ama olan kendi cahilliğimizle kendimize ettiklerimiz olacak sanırım sevgili okur.
AVUSTRALYA’DAKİ BENZERSİZ DOĞA OLAYLARI
Son yıllarda rapor edilen benzersiz doğa olaylarının sayısında bir artış var. Bunu elbette iletişim araçlarının geliştiği bir dünyaya bağlamak olası. Eskiden Amerika’da yaşayan bir adamın Avustralya’da yapılan bir araştırmadan haberdar olma olanağı yoktu ama artık var. Diğer taraftan da doğanın dengesi gerçekten değişiyor. Avustralya bu konuda yıllardır benim ilgimi çeker.
Yaşam koşulları açısından refah seviyesi yüksek bir ülke. Mutluluk indekslerinde de genelde başlarda yer alırlar. Aborjinlere olan tavırlarına rağmen Avustralya hükumeti en azından bugün itibariyle genel olarak insan haklarına saygılı ve doğaya duyarlı kararlar alır. Ancak doğa olayları açısından da sıra dışı bir memleket. Bir dönem Avustralya’da yaşayan bir arkadaşım arabaların dolu yağmurlarına karşı sigortalandığını söylemişti mesela. Sert ve taş gibi dolu yağıyormuş, arabaların kaportaları yamuluyormuş, ölenler bile oluyormuş. Aşağı yukarı 10 – 15 yılda bir asit yağmuru bile görülüyormuş ülkede. Rüya gibi evlerde yaşayan insanlara dadanan vahşi hayvanlar da cabası. Hoş bunda vahşi hayvanların değil biraz da insanların kabahati var ama olsun.
Benim en sevdiğim hayvan olan Kangurunun anavatanı da Avustralya bu arada onu da belirtmiş olup girdimizi burada sonlandıralım. Görüşmek üzere.