İÇERİK ÖZETİ
Arkansan Üniversitesi fizikçileri, 2004 yılında sentezlenen Grafen ile sonsuz enerji üretme başarımına sahip bir devre geliştirdi. Başlık tıklama tuzağı gibi duruyor ama değil. Ben de Sedat Kapanoğlu’nun paylaşımından gördüm. İçerikte bu gelişmeyi anlatmaya çalışacağım.
Konuyu anlayabilmek için ilk olarak Grafen Nedir? Sorusunun yanıtını vermemiz gerekiyor.
GRAFEN NEDİR?
Grafen, çelikten 200 kat sağlam, plastik kadar esnek, suya ve gaza karşı dayanıklı inanılmaz bir iletken. Saydığım yalnızca iki üç özellikten bile böyle bir keşfin teknoloji dünyasında devrim yaratacağını çıkarabilirsiniz. Öyle de oldu 2004 yılında sentezlendikten sonra telefonlarımız inceldi. Bataryalarımız daha yüksek kapasitelere erişti ve niceleri…
Bu muazzam buluşun özellikleri bunlarla da bitmiyordu. Doğada çözünebilen yapısıyla insanları teknolojik verimlilik mi yoksa doğa mı? ikilemine düşürmüyordu. Büyük şirketler de böylece bu buluş üzerine çalışmalarını sürdürdü ve birçok yeni keşfe kapı aralandı. Söz gelimi düşük voltajla çalışan elektronik cihazlar bu buluşla akla hayale sığmayacak zaman aralıklarında ek bir enerjiye ve tamire gereksinim duymadan çalışabiliyordu. Hatta teorisyenler grafenden üretilmiş bir uzay gemisinin yalnızca güneş enerjisini kullanarak hareket edebileceğini ve asla başka bir yakıta gereksinim duymayacağını ortaya koyuyordu.
SONSUZ ENERJİ VADEDEN GRAFEN DEVRESİ
Peki grafenden sonsuz bir enerji elde etmek olanaklı mıydı? Tıklama tuzağı gibi duran bu devrenin Erke Dönergeci’nden farkı neydi?
Aslında bundan 3 yıl önce termal dalgalanmanın enerjiye dönüştürülebileceğine ilişkin bir makale yayımlanmıştı. Ancak Richard Feynman’ın Brownian Hareketi olarak bilinen atomların termal hareketinden enerji elde edilemeyeceğine ilişkin görüşü daha ağır basmış ve üzerine çalışılmamıştı. Ancak Paul Thibado’nun önderliğindeki araştırma ekibi bu fikrin üzerine gitti ve oda sıcaklığında grafenin termal dalgalanmalarından enerji üretebilecek bir devre geliştirmeyi başardı.
Ürettikleri devre ile sensör ve buna benzer düşük voltajla çalışan küçük aletleri sonsuza kadar enerjiye gereksinim duymadan çalıştırıyorlar. Yaptıkları işin akademik ve mekanik onlarca kanıtı var. Detaylarını incelemek ve uzman gözüyle bakmak isterseniz Thibado’nun ekibine ilişkin söz konusu çalışmayı ve diğer keşifleri Thibado’s Group bağlantısından bulabilirsiniz.
Çalışmalarında Leon Brilloin’in 1950’lerde yazmış olduğu, bir devreye tek bir diyot ve tek yönlü elektronik kapı eklemenin Brownian hareketinden enerji elde etmenin bir yolu olabileceğine ilişkin makalesinden yararlanarak başlayan ekip alternatif akımı doğru akıma çeviren iki diyotlu bir devre inşa ediyor. Akımın her iki yönde akmasına izin veren karşıt durumdaki diyotlar devre boyunca ayrı yollar üzerinde ilerliyor ve darbeli bir doğru akım üretiyor. Yazınca karmaşık gelebilir ama aşağıdaki GIF’le görselleştirilmiş bir hali de var.
Grafenin düşük frekanslarda çalıştığı bir gerçek. Ancak zaten bu nedenle yapılan keşif büyük önem taşıyor. Çünkü elektronik aletler tam da düşük frekanslarda daha hatasız, verimli ve uzun yıllar bozulmadan çalışıyor.
Thibado, ayrıca diyotların açma-kapama anahtarı benzeri davranışının, daha önce düşünüldüğü gibi, iletilen gücü azaltmak yerine aslında arttırdığını gördüklerini de belirtiyor. Fizik doçenti Pradeep Kumar “Bu güç artışını kanıtlarken stokastik termodinamik alanından çıktık ve ünlü Nyquist teorisini genişlettik.” diyor.
İşin içine termodinamik ve detaylı bilimsel açıklamalar giriyor. Ancak ben bir blogger olarak bu kadarını anlayabiliyorum sevgili okur. Adamlar açma kapama düğmesinin hareketinden, bu düğmenin içindeki atomun kendi içindeki deviniminden bile enerji üretmeyi tartışıyor.
Bir de yalan yok, bu buluşlar hep vizyoner Elon Musk’ın işine yarayacakmış gibi geliyor bana. Neurolink ile kafamıza takmaya çalıştığı çipler için muazzam bir enerji kaynağı işte. Kendisinden ipince termal lensler bile yapılabilen grafen bütün bir geleceği biçimlemeye ant içmiş gibi resmen.
O BİR EFSANE: ERKE DÖNERGECİ
Yukarıda adı geçmişken anımsatalım. Yıllar evvel Türkiye’de sonsuz enerji üretme vaadiyle ortaya çıkmış, sonradan internet fenomenine dönüşmüş bir öykü Erke Dönergeci. Hatta bir ara sızdırılan vikileaks belgeleri için kullanılan kapakta da erke dönergecine yer verilmesi sözlük ve benzer mecralardaki tartışmaları yeniden canlandırmıştı. Gerçek değil tabi. Yazının kaynaklarından o muhabbete de erişebilirsiniz.
KAYNAKLAR
https://phys.org/news/2020-10-physicists-circuit-limitless-power-graphene.html
https://twitter.com/esesci/status/1312808696225775618
https://gaiadergi.com/10-maddeyle-grafen-devrimi/
https://thibado.uark.edu/publications/
https://bilimfili.com/mucize-malzeme-grafen-nedir-neden-onemlidir
https://eksisozluk.com/erke-donergeci–1621921