Bu yazıda mikromobilite ve minimobilite kavramları üzerine eğilecek, sürücüsüz küçük arabalar hakkında tartışacağız. Maiotik’te son iki yıldır otomobil endüstrisinin yükselen eğilimlerine ilişkin birçok yazı yazdık. Genel eğilimin düşük emisyon ya da sıfır emisyon değerine sahip araçlar olduğunu anlattık. Bir on yıla da artık fosil yakıtlarla ya hiç araç üretilmeyeceğini ya da çok sınırlı olacağını belirttik. Ulaşımda ise kent içinde mikromobilitenin yaygınlaştığını ülkemizde dahi Martı gibi şirketlerle elektrikli scooter ya da elektrikli bisiklet kiralamanın olanaklı olduğunu aktardık. Hatta bu elektrikli scooterar konusunda İngiltere’deki yasaklar bile kalktı.
Ancak sektörde yeni bir akım var. Mikromobilite’nin yaygınlaşmasıyla Minimobilite de tekrar değer kazandı. Teknoloji ve otomobil şirketleri bu alana yatırımlar yapmaya başladı. Peki minimobilite nedir? Minimobilite, inanılmaz düşük miktarda enerji harcayarak kent içinde ulaşım vadeden bir ya da iki kişilik araçların sağladığı ulaşım biçimine verilen ad. En iyi örneği Renault Twizy. Ancak örnekler bununla sınırla değil. Toyota iRoad, Nissan Land Glidder, Kenguru… gibi bir çok model var. Bu modellerin bir ikisi tanıdık gelebilir ancak diğerlerini duymadığınızdan eminim. Çünkü ilginç bir biçimde minimobilite batı ülkelerinde çok yaygın değil. Ancak Asya’da kullanım rakamları gün geçtikçe artıyor. İnsanlar kısa mesafelerde kullanabildikleri mikromobilite yerine daha konforlu bir yolculuk vadeden ve daha fazla yol gidebildikleri minimobilite biçimini de tercih edebiliyorlar.
YANDEX’İN SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLARI
Tabi bu konuda geliştirmeler de eksik olmuyor. Temel hedef sıfır emisyon değerine sahip. Sürücüsüz küçük arabalar tasarlamak. Bu bakımdan teknolojisini de şurada anlattığımız Google’ın Sürücüsüz Arabaları bilinse de çok bilinmeyen Yandex sürücüsüz arabalarını örnek göstermek de olanaklı. Yandex henüz küçük arabalara örnek teşkil edecek bir araç çıkarmadı ancak bunu olanaklı kılan teknoloji çalışmalarını sürdürüyor. 2016’da ilk sürücüsüz arabasını duyurmuş 2017’de testlere başlamıştı. Şu an Moskova sokaklarında dolaşmakta olan 35 sürücüsüz Yandex aracı olduğunu biliyoruz. Şirket Korona virüsü kesintilerine rağmen bu senenin sonuna kadar bu rakamı 100’e çıkarmakta kararlı. Bir sonraki yazıda anlatacağım üzere gene mini olmasa da Çin’de sürücüsüz taksilerin de hayata geçirildiğini belirtmek isterim.
Yandex demişken belirteyim. Şimdi bana kızacaksınız cahil cahil konuşma diyeceksiniz belki ama söyleyeyim. Google’ın irili ufaklı onlarca şirketten oluşan ve artık dünya tarihine yön veren bir devasa holding konumunda olduğunu biliyorum. Hatta burada uzun uzun projelerini anlattığımız bir yazı dizisi de hazırladık. Ancak yapısının hantallaştığını ve insanları doğru içeriklerle buluşturmakta eskisi kadar başarılı olamadığını belirtmek isterim. Yabancı SEO bloglarında ve özellikle son günlerde Türkiye’de de sıkça anlatıldığı üzere arama sonuçları artık insanların bilgiye erişmesine yaramıyor ya da derinlemesine bilgi almasına engel oluyor. Yapay zeka ve her dilde sunduğu destek gelişmedikçe Pazar paylarını ufak ufak da olsa hala yapay zekaları değil de insanı temel alan, arama sonuçlarında insan görüşlerini değerlendiren sistemlere kaybetmeye devam edecekler.