Yapay Zeka ile Sahte Fotoğraflar Oluşturuluyor!

Türkçesi için “gerçekte hiç var olmadı” gibi bir çeviri önerisi sunduğum This Person Does Not Exist adlı web sitesi her sayfa yenilemesinde karşınıza profil fotoğrafına ya da mezuniyet fotoğrafına benzer bir insan fotoğrafı çıkarıyor. Ancak bu sitedeki fotoğrafların her biri üretken karşıt ağlar adı verilen özel bir yapay zeka algoritması ile oluşturulmuş durumda.

Siteyi her yenilediğinizde karşınıza şoke edici gerçeklikte ancak tamamıyla sahte, hiç var olmamış insana ait bir fotoğraf geliyor. Sitenin kurucusu Philip Wang, ortaya koyduğu işle yapay zekanın algılarımızı nasıl manipüle edebileceğini ve neler üretebileceğini ortaya koymayı amaçladığını söylüyor.

Yapay Zeka

Bu yapay zeka algoritmasını olanaklı kılan kod parçacıkları ise Nvidia üretimi. Nvidia 2014 yılından beri ana bilimcisi Tero Karras ile buna benzer çalışmalar yapıyor ancak 2017’ye kadar yüksek çözünürlüklü fotoğraflar üretemiyorlardı. Son gelişmelerse yüksek kalitede yapay fotoğrafların üretilebilmesini olanaklı kılıyor.

Her bir fotoğrafın üretilmesi için 512 ölçütün kullanıldığı algoritmanın çalışma mantığını aşağıda çevirisin yaptığım şemayla açıklamaya çalıştım.

Yapay Zeka Algoritması

Yapay Zeka Algoritma Şeması

Yapay Zeka ve Nvidia

Nvidia, dünyanın ilk grafik işlemcilerini üreten ve ARGE’ye ayırdığı devasa bütçelerle hala işlemci ve çip sektörünün öncüsü durumunda olan, bilgisayar tarihi için IBM’le birlikte inanılmaz stratejik şirketlerden biri. Bu araştırmaları için ilk ve masum gerekçeleri de oyun karakterlerine ilişkin modellemeler yapmak.

Ancak deepfake olarak adlandırılan sahte videoların bile ne kadar kusursuz hale geldiğini gördüğümüz bu günlerde düşünecek olursak bu görüntü işlemleme teknolojileri ve yapay zeka ile birlikte tamamıyla yapay bir influencer(1) üretmek bile olanaklı. Şirketlerin emrinden çıkmayan, yapay binlerce sosyal medya fenomeni, algılarımızı baştan aşağı manipüle eden inanılmaz bir pazarlama stratejisi olarak kullanılabilir.

Her şeyin bir pazarlama nesnesi haline geldiği günümüzde, kafamızı kaldırıp teknoloji dünyasındaki gelişmelere dikkatle bakmamız gerekiyor. Yukarıda videosunu da paylaştığım web sitesine buradan erişebilirsiniz.

Philip Wang’ın işi hem geleceğe ilişkin bir projeksiyon sunuyor hem de ciddi bir uyarı niteliğinde. İnternet tarihindeki benzersiz bir web sayfası olarak orada duruyor. Sizin de tıklayıp bakıp bu deneyimi yaşamanızı isterim.

İnsanlar hem suya hem sabuna karıştı tanrım!

DİPNOT: (1) Sosyal medyanın kanaat önderi biçiminde tanımlayabileceğimiz kavram.

Yorum yaz!