Suya Damlatılan Mürekkep

Merhaba sevgili okur, eğer gündelik hayatın tekdüzeliğinden, berbat binalardan, kaosa dönmüş trafikten, berbat, biçimsiz uyarıcılardan yorulmuş ve eve gelmişsen seni dinlendirecek gözlerine huzur verecek çok güzel bir işle karşınızdayız. Suya Damlatılan Mürekkep.

Şimdi İnigiliz bir abi var. Adı: Alberto Sevesso. Bu abi önceden renklendirdiği suyun içine siyah mürekkebi damlatıyor ve ortaya çıkan anları fotoğraflıyor. Projesinin adı: “Karanlık Madde”.

Parlak kırmızı zeminde siyah mürekkebin dramatik kıvrımları ve ayrıntılarla oluşturduğu siyah bulutlar beni iyi etti. Sanatçı olmak böyle bir şey şerefsizim bir ana vurulmak ve onu kovalamak.

Abinin sitesinden bunların büyük versiyonlarını satın alıp duvarınıza falan da asabiliyorsunuz.

Suya Damlatılan Mürekkep | 2 8 1 Suya Damlatılan Mürekkep | 3 5 1 Suya Damlatılan Mürekkep | 4 4 1 Suya Damlatılan Mürekkep | 5 2 1 Suya Damlatılan Mürekkep | 6 1 1

Şimdi bunun ne anlamı var sevgili bozkırınokuru diyebilirsiniz. Ama sanat illa bir anlam taşımak zorunda değil sevgili okur. Sanat duyularımıza haz vermekle ilgili bir şey aynı zamanda. Duyularımıza bayram ettirmede güzel duyuları hissettrimede kullanılacak bir kavram. Yani sonuçta bakarsanız ebru sanatı da yukarıdaki suya damlatılan mürekkep işe hayli benziyor. Önemli olan duyularınızı devindirmek. İlla bir anlam arıyorsanız. Duyuları devinen insanlarn estetik açıdan gelişeceklerini ve etraflarına daha detaylı ve anlayarak bakacakları bir gerçek.

SANAT EĞİTİMDE KULLANILABİLİR Mİ?

Duyuları nitelikli yapıtlarla devinmiş söz gelimi nitelikli sözsüz bir parçayı dinleyen insanın işitme duyusu yetkinleşecek ve belki bu sayede gürültü yapmaktan vazgeçecek. Bu arada eğitim seviyesiyle gürültü arasında ters orantılı bir ilişki olduğuna dair ilginç bir yazı okudum. Eğitim seviyesi düştükçe gürültü yaratma olasılığı artıyormuş.

Her şeyin çözümü eğitim yani. Nasıl eğitim ama? Nitelikli yazınsal ürünlerle, yetkin müzisyenlerin elinden çıkmış yapıtlarla, başarılı yazarlara ait beş duyunun devindiği yapıtlarla yapılacak bir eğitim. İnsanlar geçmiş elli yılda sanatın eğitimde kullanılıp kullanılamayacağını tartıştılar. Bazı sanatçılar buna karşı çıktılar. Sanatın böyle bir işlevi olmadığını söylediler. Doğrudur olmayadabilir ancak insanı sezdirmeden en iyi eğiten şey, duyarlı kılan ve başkaları adına da sorumluluk almasını sağlayan empati becerisini geliştiren şey sanat. Bu yüzden eğitimde de kullanılacak. doğru etkinliklerle doğru sanat yapıtlarını derslerde işletmemiz gerekiyor. Sanatçılar da artık kabul etti bunu.

Bir sonraki yazıda görüşene kadar kendine iyi bak. Artık böyle içerikler hazırlamaktan ziyade şu doktora ve Maiotik işleri bitsin uzun uzun düşünsel metinler ortaya koymak istiyorum.

Yorum yaz!