Otomasyon bütün sektörleri teker teker ele geçiriyor. Robota yatırım yapan Wall Street eşrafı gelecekteki iş tanımlarının ve yeterliliklerinin oldukça farklı olacağı görüşünde. Otomasyon bu hızda gelişmeye devam ederse birçok işin yapılma şekli değişecek ve insana nerede ihtiyaç olacağı sorgulanmaya başlanacak. Bu sebeple insanlar Robotlar İşimizi Elimizden Alacak mı? diye sormaya başlayacaklar.
Oğuz Atay, Bir Bilim Adamının Romanında: Bilgisayarın gelişmeye başlamasıyla birlikte insanların işini kaybedeceği korkusu yaşamalarının gereksiz olduğunu ifade ediyordu. Bilgisayar sistemleri sayesinde daha fazla insanın istihdam edileceğinden ancak bu insanların yeterliliklerinin muhakkak artırılması gerektiğinden dem vuruyordu. yani Robotlar İşimizi Elimizden Alacak mı? sorusunun yanıtı Oğuz Atay’a göre yaşasaydı hayır olurdu sanıırm.
Mühendis yazar Oğuz Atay’ın Mustafa İnan’ın hayatını anlattığı bu romanından sonra dünyada bir çok şey değişti. Otomasyon ve robot sistemleri hakikaten insana duyulan gereksinimi sıfıra indirebilecek durumdalar. Fantastik hayaller ve çalışmaya ihtiyacımızın olmayacağı bir dünya fantezisi kurulmak istenebilir ancak durum hem ekonomik olarak hem de insan davranışları olarak buna pek müsait değil.
ROBOTLAR VE İNSANLAR
Akademik çevreler ve HiringSolved’in CEO’su.
“Öğrenciler yirmi yıl sonra insanın değerinin ne olacağını düşünmeye başlamalılar.” diyor. “Artık insanın geliştirmesi gereken temel değerlerin yaratıcılık, ergonomik arayüzler, stratejik düşünme ve hız olması gerekir” diye ekliyor. Ancak gelecekte de robotların sandığımız gibi her halta karşımayacağını da belirtiyor:
“Bir hastahaneye gittiğinizi düşünün bir robot sizin hastalığınızı tanılıyabilir belki size en uygun tedaviyi de otomatik bir süreçle işleyebilir ancak insanlar diyalog kurmayı, tanıları ve tedavileri üzerine konuşmayı isteyeceklerdir. Gelecekte de insanların tercihlerinin bu yönde olacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla bizim bugünden sorduğumuz soru: Robotlar ne kadar gelişecek? Her şey otomatik hale gelebilir mi? değil. Otomatik hale gelmesini isteyecek miyiz? olmalı.” diye noktayı koyuyor.
Yetkili bir abi diye kendisinin açıklamasını sizlerle de paylaşalım istedik sevgili okur. Gerçi biz öğretmen ataması olacak mı olmayacak mı? sorusundan ileri gidemiyoruz ama olsun kafamızı açalım biraz diye bunu da buraya ekledik işte.
Bir de bu suskunluk Maiotik’le ilgili bir takım çalışmalar olmadığı anlamına gelmiyor. Bekleyin anacım.
Ayrıca onun dışında suskunda olabiliriz yani nedir? İşimiz var gücümüz var lan sevgili okur.
İyi akşamlar dilerim.