OIS ve EIS: Nasıl Sarsıntısız Video Çekilir?

İÇERİK ÖZETİ

Bu yazıda OIS ve EIS teknolojilerini tanımlayacağız. EIS ve OIS’in farkı nedir? Nasıl sarsıntısız video çekilir? Açıklamaya çalışacağız. Bir Telefonun OIS özelliğinin bulunup bulunmadığını anlayabileceğimiz platformları tanıyacağız.

Çok değil bundan beş yıl önce dronelar bu kadar yaygın değildi. Pahalı jimijipler ve helikopterler kullanılıyordu. Keza sabitleyiciler de (gimballar da) avuca girecek kadar küçülmemişti. Ağır kameraları taşıyacak özel vücut ekipmanları üretiliyordu. Hatta futbol maçlarında seyirciye sarsıntısız ve net bir görüntü sunabilmek amacıyla bu ağır ekipmanları ve görüntü cihazlarını koşarak taşıyan birçok kameraman da ciddi sağlık sorunları yaşardı.

OIS vs EIS

OIS kamerayla değil objektifle ilgili bir özelliktir.

Teknolojinin medyaya yayılan büyümesi, sektörde yayıncılık başta olmak üzere birçok şeyi değiştirdi. Eskiden televizyon en azından internet medyasını ve çevrimiçi yayın platformlarını beslerken bugün internet kendi kendini besler duruma geldi. Bu elbette kişisel yayıncılığın da artmasıyla olanaklıydı.

Kişisel yayıncılık, beklediği ivmeyi ses ve görüntü kayıt cihazlarındaki gelişmelerle yakaladı. Bugün her ne kadar ilk zamanlarındaki gibi yaratıcı olmasa da tam anlamıyla bir devrim gerçekleştirdi. Peki neydi bu ivmeyi sağlayan gelişmeler? Öncelikle dünyada hem refah seviyesi giderek yükseldi hem de teknolojik ürünler, yeni girişimler ve keşiflerle giderek ucuzladı. Parmak kadar boyuyla gündüz vakitlerinde film kameralarına taş çıkaran aksiyon kameraları üretildi. Bu kameraları koyabileceğimiz tek elle tutulabilen hafif sabitleyiciler pazara sunuldu. Telefon kameraları film çekilecek kadar ilerledi.

En sonundaysa hiçbir aparata ve fiziksel donanıma gerek kalmadan video işini çözen, sarsıntısız bir çekim vadeden OIS ve EIS teknolojileri büyük bir gelişme gösterdi. Şimdi gelin nasıl sarsıntısız video çekilir? Sorusunu yanıtlayan bu iki teknoloji, OIS ve EIS teknolojilerini yakından inceleyelim.

EIS NEDİR?

EIS (Electronic Image Stabilization), Türkçe adıyla Elektronik Görüntü Sabitleme, açılımından anlaşılacağı üzere çekilen görüntüyü elektronik olarak sabit hale getirmeyi amaçlayan bir teknoloji. Çekim anında çalışan bu sistemde çekilen görüntü yazılımla sarsıntısız bir duruma getirilmeye çalışılır. Optik sabitleme kadar başarılı sonuçlar ortaya koyabilir ancak en iyi EIS’de bile sarsıntısız bir görüntü için video kalitesinden ödün vermek gerekir. Çünkü EIS yazılımları görüntüyü sarsıntısız bir duruma getirmek için videolarda blura ve kenarlarında kırpmalara neden olabilir.

OIS NEDİR?

OIS (Optical Image Stabilization), Türkçe adıyla Optik Görüntü Sabitleme, gene açılımından da anlaşılacağı üzere çekilen görüntüyü optik olarak dengelemeye çalışan bir teknolojidir. Çekim anında çalışır ve fiziksel bir başarım ortaya koyar. Optik görüntü sabitleme, kamerayla değil doğrudan kameranın kullandığı objektifle ilgilidir. OIS, yalnızca sarsıntısız videolar çekmede değil; özellikle gece çekilen fotoğraflarda kameraya gereksiz ışık sızmasına engel olduğu için başarılı fotoğraflar çekmede de iyidir. Yakınlaştırmadaki sarsıntısız başarımı da EIS’ten (Electronic Image Stabilization’dan) yani Elektronik Görüntü Sabitlemeden üstündür. Ancak optik sabitlemeyle etraftaki nesnelerin hızlı hareket etmesinden kaynaklanan blur engellenemez.

OIS ve EIS Farkı

OIS ve EIS Farkını anlatan Google’a ait Youtube videolarından bir kare.

Ancak gene belirtmek gerekir ki elektronik sabitleme ve optik sabitlemeyi aynı anda kullanarak bu sorunu da ortadan kaldırmak olanaklıdır. Hem bu işi layıkıyla başaran iPhone kameraları da gözler önündedir. Diğer taraftan hem EIS hem de OIS teknolojilerini kullanan bir aleti bir de sabitleyiciye (gimbala) takarsanız yağ gibi yumuşak kayan giden videolar üretebilirsiniz. Hatta son yıllarda yenilikçi ve devrimsel tasarımlarıyla ön plana çıkan VİVO’nun APEX 2020’de tanıttığı şöyle harika kendinden küçücük bir sabitleyicisi OIS’ı ve EIS’i olan bir telefon modeli var:

Vivo'nun kendinden Gimbal'lı telefonu

Vivo’nun kendinden Gimbal’lı telefonu

Tabi bunun dışında şu an üretimde olan aksiyon kameraları da var. HyperSmooth adında muazzam bir EIS teknolojisi sunan Go Pro ve önünde ekran bulunan Dji Osmo Action alınabilecek ürünlerden bazıları. Onun dışında Dji Osmo Pocket adı verilen youtuberlara seslenen bir ürün daha var ancak görüntü niteliği reklamlarda göründüğü kadar iyi değil.

Dji Osmo Action

Bir aralar çok yükseldiğim Dji Osmo Action adındaki ürün.

OIS OLAN TELEFONLAR

OIS olan Telefonlar bile üretiliyor artık ancak özelliklerine dikkatli bakmak gerekiyor. Şükür ki kullanıcılar bilinçlendi. Ben lisedeyken broşürlere sattıkları bilgisayarın ekran kartını bile yazmıyorlardı. Artık yazıyorlar çünkü kullanıcılar bu bilgileri talep ediyor. Söz gelimi bir grup müşterinin artık yalnızca OIS olan telefonlar ilgilerini çekiyor. Kamera hakkında yapılan diğer açıklamalardan çok bunu umursuyorlar.

Bu bakımdan özellikle teknolojik bir ürün alacağımız zaman araştırma yapmak, özelliklerin gerçekten ne anlama geldiğini öğrenmek ve öyle almak gerekiyor. Bugün artık biliyoruz ki aldığınız telefon kamerasının bilmem kaç yüz megapiksel olduğunun duvar boyutunda çıktılar almayacaksanız çok bir önemi yok. Önemli olan ISO aralığı, sabitleme teknolojileri ve bunun gibi teknik detaylar. Bunun için de söz gelimi bir akıllı telefon alacaksanız, satış kanallarını değil de GSMarena gibi bağımsız sitelerden araştırmalar yapmak gerekiyor. Söz konusu sitenin yalnızca OIS olan telefonlar aramanıza olanak sağlayan detaylı bir filtreleme ekranı bile var.

NOT

Aslında Nasıl sarsıntısız video çekilir? sorusunun çekim anında işe koşulmayan başka bir yanıtı daha var. Gerçi bu çoğunlukla son tüketici pek ilgilendirmiyor ama Dijital Görüntü Sabitleme adında bir teknoloji daha var. O da videoları çekildikten sonra işlemek ve kareler arasındaki hareket farkını azaltmak için sonradan uygulanan bir yöntem ama pahalı. Gelişmiş donanımlar gerektiriyor. Mantığı şu: Söz gelimi saniyede 30 kare video çeken bir aletle çekilmiş bir klibiniz var. Bu 30 saniyedeki hareketi telafi eden yani saniyenin 30’da birindeki hareketi bile bulan ve bunu düzenleyen yazılımlar mevcut ancak onlarda da çok hareketli kareleri atlama gibi handikaplar var.

Eyyorlamam bu kadar. Umarım nasıl sarsıntısız video çekilir? Sorumuzun yanıtını bulmanızı sağlamış EIS ve OIS teknolojileri konusundaki belirsizlikleri giderebilmişimdir. Gerçek deneyimleri görmek isterseniz videolarla ortaya konmuş denemelerin incelendiği şöyle bir örnek de var.

Bir sonraki yazıda görüşene dek kendinize iyi bakın.

KAYNAKLAR

https://topgimbals.com/mirrorless/

https://onedio.com/haber/oscar-kazanani-bile-var-unlu-yonetmenlerden-iphone-ile-cekildigine-inanamayacaginiz-filmler-877942

https://www.apple.com/tr/shop/product/HMG82ZM/B/dji-osmo-pocket-kamera

https://www.gsmarena.com/

https://www.gsmarena.com/search.php3?

https://youtu.be/n0Ft7LctKTo

Yorum yaz!