Nasıl Kedi Sahiplenilir?

Nasıl Kedi Sahiplenilir?, bu yazıda kendi kedimle yaşadığım deneyimlerden hareketle Nasıl Kedi Sahiplenilir? sorusunun yanıtını vermeye çalışacağım. İlk olarak bir kediyle yaşamaya karar verdiyseniz mutlaka bir barınaktan ya da sokaktan sahipleneceksiniz. Kediler bir süs olmadığından onları satın almaya kalkmayın. Şükür zaten artık ülkemde yasal da değil. Kediler de bizim gibi canlılar, karakterleri ve seçim hakları var. Peki bozkırınokuru seni dinledim. Sokaktan bir kedi aldım ne yapmalıyım?

SOKAKTAN BİR KEDİ ALDIM NE YAPMALIYIM?

Sokaktan kedi almak en güzel kedi sahiplenme yolu. Ne yapmalıyım? 0 ila 6 aylık arasında bir kedi aldınız diyelim. İlk iş veterinere götürmek. Muayene ettirmek, iç parazit ve dış parazit aşılarını vurdurmak. Ardından beraber mutlu olup olmadığınıza karar vermek için (siz olabilirsiniz ama o olmayabilir sokağı özleyebilir vesaire…) bir haftalık deneme süresi (daha uzun bir deneme süresi olumsuz kararlarda iki taraf için de zorlayıcı olabilir). Baktınız her şey çok iyi gidiyor kalan aşılarını da yaptırıp yolunuza devam edin. Bu arada söylemem gerekir. Kediler doğuştan tuvalet eğitimli geliyorlar. Evin içine kum olan bir leğen yerleştirmeniz yeterli. Kumu bulup oraya gideceklerdir. Standart donanımlarında bu var. Kaygılanmayın. İlk 6 ayının zorlayıcı geçeceğini belirtebilirim. Uyku düzeniniz ve beraber yaşam aynı insanla ev arkadaşlığı yürütür gibi sürtüşe sürtüşe birbirinizi tanıyarak kavga ederek rayına oturuyor.  Ancak bu sürenin sonunda huzuru bulacaksınız. Saf güzellik ortaya çıkacak. Birbirinizi tanıyacak yeni bir dil yaratacak ve her yeni gün birbiriniz hakkında çok ince yeni bilgiler edineceksiniz.

Benim, kedilerin özellikle kendi kedimin özelliklerini not ettiğim bir defter vardı. Eğer çalışıyorsanız bir süre sonra günde 14 saat uyuyan 4 saat temizlenen 4 saat civarı da oyun oynayan kediniz takvimini sizin iş saatlerinize göre ayarlayacak ve siz yokken uyuyacaktır. Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı adlı animasyon her ne kadar eğlenceli olsa da aslında evde biraz sıkıldıkları bir gerçek.

KEDİ VARKEN TATİLE GİTMEK

Kediniz varken evde bırakıp tatile gidebilir misiniz? Ya da onu da götürmek zorunda mısınız? Bir kere Karayolları Kanuna göre canlı hayvan taşımak yasak yani özel aracınız olmadığı sürece şehirlerarası yolda otobüsle kedinizi götüremezsiniz. Uçak içinse biletinizi aldıktan sonra arayıp kedinizi de bilete eklettirmek istediğinizi belirteceksiniz en son 6 ay içinde aşılarını vurdurmuş olmak şartıyla(uçuş tarihinden en az bir ay önce kuduz aşısının da yapılmış olması gerekiyor) check in sırasında bilgileri vererek kabinde yanınıza alabilirsiniz. Ancak havalimanları kalabalık yerler ve korkuyorlar.

Ya da 3 günlük bir tatile kadar(benim sınırım) evde tek başına da bırakılabilir. Burada vicdan yapmanıza çok gerek yok. Evet sıkılabilirler ancak kediler insanlar gibi uzun süreli belleğe sahip değiller. Kokunuzun sindiği bir koltuk, sandalye ya da tişört bile onun için yeterli olacaktır. Sadece evin birkaç yerine mama, su ve kum koymayı unutmayın. He yatak odanızı kapatın çünkü protesto amacıyla yatağınıza işeyebilirler.

KISIRLAŞTIRMA

Sonra evin sağına soluna işaretler bırakmak amacıyla işediğini de görebilirsiniz endişelenmeyin ama uygun dönemdeyse kedinizi bir an evvel kısırlaştırın. Bu hem onun hem de sizin sağlığınız için önemli. Kısırlaştırmanın etik olmayan bir yanı da yok. Hayvan hakları derneklerinin açıklamalarına bakabilirsiniz. İstiyorsanız da yorumlara gelin konuşalım.

KEDİLER ÇOK TÜY DÖKER Mİ?

Ağzınıza kürekle vururum kediler tüy döker. Tutup da anlamsız kremler haplar kullanıp kedinize zarar vermeyin. Kediler tüy döker. Bol bol tarağıyla tarayın okşayın geçer. Eğer kıla tüye çok takıyorsanız kedi sahiplenmeyin.

NASIL BİR KEDİ SAHİPLENMELİYİZ?

Nasıl Kedi Sahiplenilir? sorusunun önemli değişkenlerinden biri. Sokaktan ya da barınaktan genelde yavru kediler alınıyor. Bu birbirinize kolay uyum sağlamanız için de mantıklı bir tercih. Çünkü daha büyük kediler sokağa özlem duyabiliyor ya da sizi benimsemekte zorluk yaşayabiliyorlar ancak büyük kedilerin de -özellikle barınaktakilerin- sevgiye gereksinim duyduğunu unutmayın. Engelli bir kedi sahiplenmek de güzel bir çözüm olabilir. Hem diğer kediler kadar çok hareket alanına gereksinim duymayacaklarından evde rahat ederler hem de zorlu sokak şartlarında hayatta kalmaları zor olacakları için güvenli bir yuva bulmuş olurlar.

BEN NE YAPTIM?

Eğer çok talihli bir insansanız siz kedinizi değil kediniz sizi bulur. Kediler kolay kolay köpekler gibi insanların peşine takılmaz ya da gelip kendilerini sevdirmezler. Ancak üzüntüyü de ilk onlar anlarlar. Kötü bir gecenin sonunda peşime takılan ve ıssız yolda kucağıma atlayan bir kediydi Kül. Aha aşağıdaki de resmi.

Kendisi benim ailem. Beş yıldır yaşamımda. Biliyorsunuz aile tanımı bilimsel olarak değişti. Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar da aile birliğinin temelini sağlayan ögelerden görülüyorlar.

Nasıl Kedi Sahiplenilir? | Kül

Kül’ün Fotoğrafı

Ayrıca insanlardan kedilere ya da kedilerden insanlara kolay kolay virüs bulaşmadığından soğuk almışken falan da ona sarılıp yatabilirsiniz. Merak etmeyin bulaştırmazsınız. Onu da söyleyeyim. Almadan önce çok laf eden annenizi babanızı da çok sallamayın şimdi bir araya gelince altlı üstlü uyuyorlar. Çocuğunuz falan da varsa paylaşmayı ve sorumluluk duygusunu öğrenerek büyürler. Kaygılanmadan sahiplenin yani.

Nasıl Kedi Sahiplenilir? | Kül 2

Sevgi ve sevimlilik dolu içinden kedi fışkıran bir yazının daha sonuna geldik. Bir daha görüşene kadar kendine iyi bak sevgili okur.

SON NOT

Yaşamda bir kediden daha güzel bir şey varsa o da iki kedidir sevgili okur, önümüzdeki bahara gene kendiliğinden gelen bir kedi olursa alacağız sanırım. Ayrıca herkesten saklı gizli yaptığım çok komik kedi videoları arşivim var bir ara hepsini kurgulayıp yükleyeceğim.

Görüşmek üzere.

Yorum yaz!