Mobilde En İyi Ücretsiz PDF Okuyucu Hangisi?

Tez önerisi yazmakta olan bir doktora öğrencisiyim. Sürekli alanımla ilgili yazılmış makaleleri ve tezleri okumam, sağına soluna notlar almam gerekiyor. Bu makaleler ve tezlerin formatı çoğunlukla PDF. Bu PDF’leri bilgisayar ekranından okumak için de insan sürekli olanak bulamıyor bulduğundaysa ekrana bakmaktan beli bükülüyor. Akıllı telefonuma atayım okuyayım dediğinizde de ne kadar büyük ekranlı olurlarsa olsunlar telefon ekranlarının geçtim not almayı PDF’i okumak için bile yeterli olmadığını görüyorsunuz. Bütün PDF’leri de telefonda okunabilecek elektronik kitap formatlarına dönüştüremeyeceğiniz için ciddi bir sorunla karşı karşıya kalıyorsunuz. İşte bu noktada tablet büyüklüğünde bir ekrana sahip olmadığınız için yetenekleri sınırlı olsa da telefonunuzda PDF okumanız için elinden geleni yapan harika bir uygulama var: Ücretsiz PDF Okuyucu XODO PDF Reader.

Yıllardır bloglarda yazıp çizerim. Bir internet ilkesi der ki: Birden çok alternatifi olan bir programın ücretsiz ve açık kaynak kodlu olanı varsa en iyisi odur. Dolayısıyla özel amaçlarınız yoksa her zaman açık kaynak kodlu ve ücretsiz uygulamalara yönelmeniz hem bütçe hem de sağlıklı bir dijital deneyim için en iyi seçenektir. XODO PDF Reader açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir uygulama. Reklam falan yapmıyorum. Maiotik’i takip edenler böyle yılan gibi reklam yapmayacağımı, mutlaka sponsorlu ibaresi kullanacağımı bilirler. XODO PDF Reader herkesin yararlanması gereken bir nimet sevili okur.

Uygulamanın en güzel taraflarından biri şu: Ben çalışmalarımı Google Drive üzerinde tutuyorum. Drive hesabımdaki bir PDF’i telefonumdan düzenlemek istediğimde doğrudan XODO PDF Reader ile açılıyor ve yaptığım değişiklikler bir de tutup yerel bir kopya falan oluşturmadan an be an Google Drive bulutu üzerine kaydediliyor. Kapatıp saniyeler sonra bilgisayara geçebiliyorum yani. Diğer PDF okuyucular gibi Google Drive dosyalarınıza erişmek için Google hesabınızla giriş yapıp özel bir erişim yetkisi vermeniz de gerekmiyor. Bu açıdan diğerlerinden daha güvenli.

XODO PDF READER

Tabi XODO kullanmamın tek sebebi bu değil. Telefon ekranından PDF’i en okunaklı seviyede görüntüleyebildiğiniz en pratik tek seçenek olması. Bunun için PDF’i açtıktan sonra sayfaları otomatik olarak ekranınıza göre yakınlaştırabiliyorsunuz. Bazı PDF’lerin her sayfası başka bir yere yaslı biliyorum. Onun için de XODO otomatik bir biçimde yakınlaştırma yapabiliyor. Not eklemek de Adobe’un kendi mobil uygulamasında olduğu kadar zor değil. Sağdan soldan karmakarışık kutucuklar çıkmıyor. Sade bir biçimde seçip notunuzu alıyor ve tamama basıyorsunuz. O not belgenin seçtiğiniz yerine kaydediliyor.

İçinde aynı elektronik kitap okuyucularındaki gibi tümleşik bir sözlük de var. Bu sayede İngilizce metinleri okumak da kolaylaşıyor. Eğer siz de sıkça PDF okumak durumundaysanız ya da uğraştığınız belgeler genelde PDF ağırlıklı ise XODO’yu mutlaka deneyin. Ben kendisine on uygulama denedikten sonra ulaştım. Benim kullanım alışkanlıklarım için en iyi deneyimi sunuyor.

Uygulamanın İpadOS, İOS, Android, Windows Phone, Windows Tablet’ler için geliştirilmiş versiyonlarının yanında bir Chrome eklentisi ve web uygulaması da bulunuyor. Kendisini şuradan kontrol edebilirsiniz. Her işletim sisteminin kendi uygulama mağazasında da var.

NOT

Uzun vadede telefon ekranıyla makale okunmaya devam edilmez tabi. Kör olur insan. Hiç şımarıkça falan değil. İlk çıktığı yıllarda, ne bu şimdi büyük akıllı telefon! diyerek vizyonsuzca eleştirdiğim iPad ya da tablet için şimdi diyorum ki çalışkan bir lisansüstü öğrencisinin mutlaka sahip olması gereken bir alet. Hatta almak isteyen olursa diye elektronik okuyuculardan, tabletlerden ve ekran teknolojilerinden söz ettiğim şöyle detaylı bir inceleme yazısı da yazmıştım.

Bir ara da akademik çalışmalar için Endnote gibi ücretli bir rakibinin karşısında sade tasarımıyla harikalar yaratan ücretsiz ve açık kaynak kodlu Mendeley adlı programdan söz edeceğim.

Hepinize yakşamlar dilerim.

Bir yorum

  1. Bingün Kahraman

Yorum yaz!