Mykola Syadirsty, 1937 doğumlu Ukraynalı bir mikro minyatür ustası. Ancak onun eserleri bildiğiniz minyatürlerden farklı. Syadirsty’nin yaptığı minyatürler o kadar küçük ki çıplak gözle ayırt edilmesi olanaksız. Eserlerini yalnızca mikroskop yardımıyla görebiliyorsunuz.
Syadrsty’nin yaptığı işe mikro minyatür deniliyor. Mikroskop dışında teknolojik başka bir aletten yararlanmadan hepsini elleriyle tek tek yapmış abimiz. Eserleri arasında iğne ucuna yaptığı satranç tahtasından tutun da saç teline yaptığı gül minyatürüne kadar onlarca ilginç çalışma var. Ancak en meşhuru dünyanın en küçük kitabı ünvânını da elinde bulunduran Tasar Şevşenko’nun şiirlerinden oluşan on iki sayfalık kitap.
İlginçtir daha dünyanın birçok yerine gitmeden, Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirleri de atlayarak 2014 yılında Trabzon ve Kayseri’deki alışveriş merkezlerine sergisinin açıldığını bilmek de garip.
Şimdilerde çoğunlukla Ukrayna’da antik bir manastıra kurduğu müzesinde vakit geçiren Syadirsty, Ukrayna Geleneksel Sanatlar Onur Ödülü’nün de sahibi. Mikro minyatür sanatıyla ilgilenmeye devam ediyor. Müzesinin de çok ilgi çektiğini söylemek mümkün.
Şimdi bu bilgiler ne işimize yarayacak ya da biz Mykola Syadirsty’nin eserlerinden ne anladık? diye soracak olursanız; Anlamı üzerine onlarca düşünce üretebilirim ancak başka bir şey anlatmak istiyorum. Sanat anlam barındırmak zorunda değildir sevgili okur. O alışılageldik bakışımızı değiştirmeyi amaçlar, daha önce yapılmamışı yapıp esin kaynağı yaratır.
Sonuçta Mykola Syadirsty’nin yaptığı şeyin bir okulu yok. İçten gelen bir esinle dünyaya daha farklı bakmayı, insanları değiştirmeyi kafasına koymuş bir adam sadece. Yakın zamanda “Şiir nedir?” başlığı altında bir yazı yazıp sanat ve anlam konusunu derinlemesine incelemeye çalışacağım.
Mykola’nın eserlerinden birkaç örneği aşağıda paylaşıyorum:
Görüşürüz.