Liseli Bir Kızın Eurovision Öyküsü: Şebnem Paker

İÇERİK ÖZETİ

Yazıda Türkiye’nin Eurovision şarkı yarışmasına ilgisini başlatan liseli bir kızın öyküsünü anlatacağız. Sınırlı yaşamlarımızda sınırsız işler yapmayı hayal etmenin ne demek olduğuna bakacağız.

Doksanlar, ülkemiz hafızasında hem siyasal hem de sosyal açıdan pek çok önemli olayla yer alır. Bunlardan biri var ki beni bugün fazlasıyla heyecanlandırdı. Sabah arabamın radyosundan dinlediğim bir parça akşam beni klavyenin başına oturttu. Şebnem Paker’in 1997 yılında Eurovision şarkı yarışmasında seslendirdiği Dinle isimli şarkıdan bahsediyorum.

ŞEBNEM PAKER KİMDİR?

Şebnem Paker o dönem -1977 doğumlu- lise öğrencisi aslında. Geçtiğimiz yıl salgının başında bir TV kanalında yaptığı söyleşide hayatına dair bazı bölümler anlatmış.

Yukarıda yer alan söyleşide kendisinin ifadesine göre o dönem Eurovision için adaylar şarkılarının kayıtlarını isimsiz şekilde Ankara’ya gönderir ve belirli bir seçici kurul tarafından seçilen ilk on yarışmacı Ankara’ya çağrılırmış. Ardından yapılan eleme ile de belirlenen ülke temsilcisi Eurovision şarkı yarışmasına ülke olarak gönderilirmiş. Burada o dönem Eurovision’a ülkemizde ilgi düşük olsa da yapılan müzisyen ve şarkı seçiminin adil oluşu önemli. Daha sonraları yarışmaya Şebnem Hanımın ifadesiyle ısmarlama ve popüler yarışmacılar gönderilmiş.

Şebnem Paker'in Fotoğrafı

Şebnem Paker’in Fotoğrafı

Şebnem Paker, Eurovision’a katılmaya ilk hak kazandığı yıl olan 1996’da Beşinci Mevsim adlı şarkısıyla on ikinci olmuş. Yirmi yaşında herhangi bir yılgınlık göstermeyip yeniden hazırlanmış ve Grup Etnik ile bir sonraki senenin seçmelerini de kazanarak ülkemizi tekrar temsil etme başarısı göstermiş. Gençliği, heyecanı, birlikte katıldığı grubun kattığı hava derken o döneme kadar ülkemizin varlık bile gösteremediği Eurovision’da üçüncülük elde etmiş.

Söyleşide, başarılı olunca insanların Eurovision’a katıldığımızdan haberi oldu benzeri bir sözü var. Hatta dönemin Cumhurbaşkanı ile görüşmüşler, gazetelerde ve TV’lerde bile haberleri yapılmış. Yarışmadan sonra Dinle isminde bir albüm çalışması yapmışlar ki burası çok ilginç: söz yazarıyla parada anlaşamayıp şarkının sözlerini değiştirmek zorunda kalmışlar.

Eurovision Şarkı Yarışması

Eurovision Şarkı Yarışması’nın son logosu

Sonradan belirli sebeplerle katılmadığımız bu yarışmada ülkemizi temsil etsinler diye giden çok ünlü isimlere nice paralar harcanmıştır. Tabi burada yarışmadan beklentinin değişimi de söz konusu olmuştur.

Günümüzde kırklı yaşlarda iki çocuk annesi bir müzik öğretmeni Şebnem Paker. Bugün düzenlenecek benzeri uluslararası bir müzik yarışmasına lise çağında bir müzisyenin gitmesi neredeyse olanaksız. Ama sosyal medya ile günübirlik ünlü olmak da bir o kadar kolay. Genç yaşlı pek çok insan, neredeyse sabahtan akşama değişen sanal bir dünyanın kısa ömürlü ünlüleri olmak için çabalıyorlar. Bir gün Şebnem Paker hanımefendiyle oturup bir kahve içmek isterim. Bu, aylar yıllar sonra ilk blog yazım. Yazarın bahsini ettiği gibi sınırlı hayatlarımızda sınırsız işler için yaşamaya çalışmanın doğru olduğuna karar verdik. Bakalım kararımızdan ne zaman döneceğiz?

EUROVİSİON ŞARKI YARIŞMASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu arada Eurovision’un tarihi renkli televizyonların yaygınlaşmasından çok önceye gidiyor sevgili okur. II. Dünya savaşından sonra eğlenceli ve parlak bir gösteri yapmak amacıyla Avrupa Yayın Birliği’ne üye ülkeler tarafından ülkelerin şarkı gönderdiği bir yarışma biçiminde ilk olarak 1956 yılında gerçekleştirilmeye başlar. TRT de bu birliğe 1988 yılında tam üye olarak katılmıştır ve 2012 yılına kadar da bütün Eurovision yarışmalarına temsilci göndermiştir. 2012’de oylamayı adaletsiz bulduğunu belirterek yarışmaktan vazgeçmiştir.

Müzik otoriteleri tarafından ikinci üçüncü sınıf bir yarışma olarak düşünülse de bugüne kadar aralıksız yapılması ve dünya çapındaki büyük spor organizasyonları dışında ortalama 350 milyon izleyiciyle dünyanın en çok izlenen programlarından biri konumunda olmasıyla önemlidir. ABBA ve buna benzer birçok grup Eurovision ile popülerleşmiştir.

Eurovision’a bugüne kadar 51 ülkenin katıldığını ve Avrupalılık düşüncesinin coğrafi konumdan ziyade düşünsel zeminde yeniden yapılandırıldığı dünyada Brezilya ve Tayvan gibi ülkelerde de çokça izlendiğini söylemek gerekir.

BİZDE NE OLDU?

Biliyorsunuz bizde bu programı tekrar anımsatan ve popülerleştiren Sertap Erener. “Every What That I Can” adlı şarkısıyla birinci olan Sertap Erener hem Türkçe dilinin temsil alanıyla ilgili tartışmaların yaşanmasına neden olmuş. Hem de bizi hayli sevindirmişti.

İçeriklerin İngilizce versiyonuna erişmek için bizi birthofideas.com adresinden de takip edebilirsin bu arada sevgili okur. Bir sonraki yazıda görüşene dek kendine iyi bak.

KAYNAKLAR

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eebnem_Paker

https://tr.wikipedia.org/wiki/Eurovision_%C5%9Eark%C4%B1_Yar%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1

Yorum yaz!