Raspberry Pi denilen bir zımbırtı var. Küçük bir bilgisayar ya da çip gibi düşünebilirsiniz bu aleti. Ancak kendinden bir televizyon kumandası, projeksiyon makinesi yapabilirsiniz. Kombi termostatı, yazıcı sunucusu ya da uzay araçlarıyla bağlantı kurmaya yarayan bir uydu üretmeniz de olası. Üzerine neyi kodlarsanız o işi yapıyor bu meret. Heh işte biz de bu yazıda sözünü ettiğimiz çiple Kendi Bilgisayarını Kendin Yap girişiminden söz edeceğiz.
O kadar yaygın ki açıp internetteki ücretsiz kütüphanelerden Raspberry Pi’nizi dönüştürmek istediğiniz şeyi bulup how to videolarıyla adım adım Raspberry Pi’nizi o alete dönüştürebilirsiniz. Eğer kod bilginiz gelişirse dilediğiniz şeyi siz de üzerine yazabilirsiniz. Tek sınırınız hayalgücü.
Böyle bir teknoloji için 30 dolar civarında dahi bulabileceğiniz bir rakama oldukça da ucuza satılan bu ürünü eğitim sistemimize eklemlemeliyiz. Çocuklara yaratıcılıklarını da kullanabilecekleri kodlama prensiplerini öğretmek Türkiye’yi kalkındıracak muazzam bir çözüm olabilir ama konumuz bu değil.
Konumuz bir fonlama sitesi aracılığıyla insanların desteğiyle kurulmuş “Kano” adında bir firma. Bu firma, çocuklara Raspberry Pi üzerinde kendi bilgisayarlarını yapmalarını sağlayacak temel kod bilgileri ve bilgisayar parçalarının olduğu bir kutu gönderiyor ve hem çocuğunuzu bilgisayar bilimine ısındırıyor hem de 150 dolarlık fiyat etiketiyle sizin de cebinizi yakmıyor.
Valla aslında tam salgın döneminde sipariş edilip çocukla birlikte uğraşılacak kit. Mühendis dediğin çekirdekten böyle yetişir bizce ama bilemedik.