Ken Robinson Okullar Konuşması

Ken Robinson – Sir Ken ROBİNSON da diyebiliriz- dünyadaki bütün okulların ve tüm eğitim sistemlerinin yaratıcılığı öldürdüğünü anlatan konuşması ile TED’de en çok izlenen konuşmacıdır. Ken ROBİNSON ile ilgili dikkatimi çeken iki küçük bilgi vereyim. Birincisi, Ken ROBİNSON alanında oldukça başarılı çalışmalara imza atmış ve ülkesinde büyük bir saygınlık kazanarak Kraliçe tarafından Sir ünvanına layık görülmüş İngiliz bir eğitimci ve yazar. İkincisi ise eğitim hayatını sanat-eğitim ekseninde geçirmiş ve akademik hayatını da Bretton Hall College of Education‘da bu alanların birleşimi sayılabilecek Drama ve İngilizce Eğitimi, Londra Üniversitesi‘nde de Drama ve Eğitimde Tiyatro bölümlerinde tamamlamıştır.  Kendisinin şu an Türkiye’de satılmakta olan dört kitabı vardır.

Ken Robinson yukarıdaki videoda eğitimle ilgilendiğini ve bu konunun ne kadar hayati olduğunu defalarca belirtiyor ve bunun sebebini ise şöyle açıklıyor:

Ne olacağını tahmin edemediğimiz geleceğe ancak eğitimle ulaşabiliriz.

Gelecek derken öyle çok uzaklar değil. Hayat sürprizlerle dolu ve her an karşımıza ummadığımız bir gelişmeyle gelebilir. Değişimlere ayak uydurabilmek için doğuştan getirdiğimiz yaratıcılığı okullarda yok etmememiz gerekiyor.

Picasso: ”Her çocuk sanatçı doğar.” demiş. Evet her çocuk okula gitmeden önce çizdiği resimlerle, oyunlarıyla, hamurdan yaptığı şekillerle birer sanatçıdır. Sanattan kastımız estetik ya da bilinçli bir ürün ortaya koymak değil. Özgünlük, yaratıcılık ve kendine güven duygusu. Özgünlük, okulda her öğrenciden aynı çıktıyı beklemekle, yaratıcılık ise öğrencinin sürekli uymak zorunda bırakıldığı yönergelerle sağlanabilecek beceriler değildir.

Öğrencinin güven duygusu, hata yapmaktan korkmayan o minik ve parlak zekaları her hatada cezalandırarak tüketilmektedir. Bu gidişe bir dur demek gerekmektedir.

İzleyecekleriniz ile ilgili kısa bir özet sunmaya çalıştım.

Ken ROBİNSON’un çokça güldüren ve zihnimizde kıvılcımlar oluşturan canlı anlatımının tamamınızı seyretmenizi dilerim.

Yorum yaz!