İÇERİK ÖZETİ
Yazıda, tüm dünyada yaygınlaşan kasım ayı indirimlerinin nereden çıktığını, ne işe yaradığını ve çevrimiçi pazaryerlerinin bu işten ne büyük bir kâr elde ettiğini açıklamaya çalışacağız.
Dünya değişiyor, internetin ilk popülerleştiği dönemlerde Amazon gibi girişimlerin hisselerindeki büyümeyi balon yükseliş olarak niteleyen, yatırım yapmaktan çekinen geleneksel şirketler bile artık ürünlerini internetten satıyor. İş planları büyük değişiklik gösteriyor. Eskiden yalnızca kendi stoğundaki ürünleri satan siteler açılırken artık en büyük şirketten en küçük şirkete kadar bütün üreticileri küresel ya da ulusal bir çatı altında toplayan çevrimiçi pazaryerleri büyüme gösteriyor.
Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde kişisel refah seviyesi her ne kadar büyük ekonomik kararlarla ilgili olsa da gelişmiş ülkelerde ekonomi kavramı artık çok daha kişisel bir şeyi ifade ediyor. Çoğu insan yaşamını artık içerik üreterek ya da emeğini sosyal medyanın sunduğu olanaklarla ya da etsy gibi çevrimiçi pazarlarda satarak kazanıyor. İş planına göre sürekli ülke değiştiren dijital göçmenler bile var.
Değişim yalnızca iş yapma biçiminde değil artık. Kültürel olarak da büyük bir değişim içindeyiz. İnsanlar gittikçe daha tekil bir yaşamı tercih ediyorlar. Televizyonlarda bu durumun ahlaki boyutu tartışıladursun veriler gittikçe daha az evlendiğimizi doğrular nitelikte. Bu nedenle büyük şirketlerin pazarlama stratejileri de değişiklik göstermeye başlıyor. Eskiden sevgililer günü dönemine yoğunlaşan kampanyalar, aile paketleri çıkarırken çevrimiçi hizmet verenler artık tek yaşayanlara dönük indirimler de yapıyorlar.
KASIM AYI İNDİRİMLERİ… AMA NEDEN KASIM?
Bunun ilk örneğini 11.11.2020 tarihinde Çin menşeili çevrimiçi pazaryeri Alibaba’nın Kasım indirimi kampanyasında gördük. 11.11 günü aslında Çin’in küçük bir bölgesinde kutlanan yerel bir bekarlar günü. Bekarlar gününün tarihinin oluşumda ayrılığı çağrıştıran sonbahar aylarının ve bu kadar çok 1 rakamının yan yana gelmesinin etkisi büyük. Alibaba buradan yola çıkarak 11. 11 tarihinde bir indirim kampanyası düzenliyor. Alibaba’nın bir gün için yaptığı bu küresel kampanya o kadar başarılı oluyor ki tüm zamanların rekorunu kırarak tek bir günde 56 milyar dolarlık satış yapıldığı açıklıyor. Görüldüğü üzere artık Çin’e ait yerel bir kutlamanın küresel bir şeye ne kadar çabuk dönüştüğünü ve kültürel anlamda hegomonyasını devam ettiriyor olsa da Amerika’nın gerçekten bazı alanlarda etkisini yitirdiğini gözlemliyoruz.
Alibaba’nın kasım ayında yapacağı indirime kültürel bir arka plan oluşturması aslında Amerika’nın yıllardan beri kasım ayında şükran gününden sonraki ilk Cuma yaptığı, tarihi bir acıyı anmak amacıyla düzenlenen “Black Friday” indirimleriyle ilgili. Bu büyük indirim kampanyası avantajından her ülkeden kullanıcısı olan Alibaba da yeni bir değer yaratarak yararlanmak istiyor. Biliyorsunuz Black Friday’de lüks tüketim ürünlerinde bile sınırlı sayıda da olsa %50’ye varan gerçek indirimler yapılıyor ve birçok Amerikan şirketi inanılmaz satış rakamlarına ulaşıyorlar. Bizde de bu olay sonradan “Muhteşem Cuma” adı altında kültürel olarak kimliksiz biçimde uygulandı.
TÜRKİYE’DE DURUM NE?
İlk olarak birkaç yıl önce n11 bekarlarla ilgili olmasa da kasım ayında 11.11 indirimlerini başlatmış, sınırlı sayıda araba bile satmıştı. Geri kalmayan Hepsiburada ve Trendyol’da pazardan pay almak için gene kasım ayında “Black Friday”i andıran ancak çoğunlukla ekşisözlük gibi ortamlarda tüketiciyi gerçekte memnun etmediği söylenen indirimler yaptı.
Ancak gene de tüketiciler reklam bombardımanıyla sitelere akmaya devam ediyor ve milyar sayfa görüntülenmelerine ulaşan pazaryerleri inanılmaz kârlara ulaşıyordu. 2019 yılında Türk sitelerinin Kasım ayında gerçekleştirdiği satış o kadar büyüdü ki zaten çok da kusursuz işlemeyen kargo sistemleri tıkandı. Çevrimiçi alışveriş sitelerinin tüketiciye iki günde üç günde teslim gibi kargo süreleriyle reklam yapmalarının önüne geçildi.
Geçen yılki gelişmeler çevrimiçi pazaryerlerinin 2020 için iştahını daha da kabarttı elbette.
Kasım ayına haftalar öncesinden hazırlanan kasım ayı indirimi reklamlarıyla girdik. Yalnızca Trendyol, kasım ayında 60 milyon ürün sattığını; 1,5 milyar sayfa görüntülemesine ulaştığını açıkladı. N11’de benzer kampanyalarla kuponlar sattı ve bir süre yoğunluğu kaldıramayıp erişim sorunları yaşadı. Özetle, Black Friday’den çıkan bu Kasım ayı indirimi işi inanılmaz kârlara kültürel arka planı olanından olmayanına kasım aylarını kapladı ve Türk firmaları da kasım ayında defalarca yaptığı indirim reklamlarıyla tüketicilere satış yapmaya başladı.
Gözlemlediğin kadarıyla artık bu indirimlerde sınırlı sayıda kuponlar dışında dişe dokunur bir kampanyaya rastlamak zor. İndirim yakalamak isteyen okur bana kalırsa yeni yıl öncesine odaklanmalı. Fiyatlar değiştiği için ve ürün gamları yeni modellere geçtiği için fiyatlar yılın son aylarında görece daha uygun oluyorlar.
SEKTÖRE İLİŞKİN NOTLAR
TRENDYOL’UN BAŞARISI
Kendilerini bir noktada tebrik etmek lazım. Bu kadar kısa sürede, özel alışveriş sisteminden doğup geldikleri nokta inanılmaz.
TÜRKİYE’DEKİ KARGO SİSTEMİ
Ben varlıklı bir girişimci olsam Türkiye çapında kusursuz çalışan bir kargo şirketi kurma işine girerdim. Son zamanlarda büyük kentler için güzel girişimler var ama itiraf edelim ki Türkiye de yalnızca İstanbul, İzmir ve Ankara’dan ibaret değil. Bütün bir Türkiye’de bu kentlerin toplam nüfusundan daha fazla insan yaşıyor. Hem kargo sisteminin yükü azalır hem de tek tercih edilen durumuna gelirsiniz. Sabancı, Koç falan olsam bu işe balıklama atlarım.
BÜYÜK VERİ
Görüldüğü üzere arama motorları ve sosyal medya sayesinde tutulabilen alışkanlıklarımıza ve değişikliklerimize ilişkin büyük veriler, insanlığı anlamayı ve buna göre pazarlama planları geliştirmeyi olanaklı kılıyor. Kasım ayı indirimi, şubat ayı indirimi yıl sonu indirimi derken hepimiz küçük birer tüketgene dönüyoruz.
KAYNAKLAR
https://www.webtekno.com/trendyol-kasim-2020-satis-rakamlari-h102870.html