Eğer Japonya’da otoyolda giderken Transformer’s a benzeyen bir tır görürseniz şaşırmayın. Japonların Tır Modifiyeleri bu biçimde. Gerçi Japonya otoyollarında gittiğinize şaşırmıyor da Transformers gördüğünüze şaşırıyorsanız o da ayrı bir konu ama ona sonra değiniriz.
Konumuza dönelim: Japonya’daki tırcılar, tırlarını kişiselleştirmek için sağına soluna çıkartmalar yapıştırıp efenim içini falan yeniden tasarlıyorlarmış. Bizimkiler de yapıyor ne fark var diyeceksiniz ama bildiğiniz üzere japonların iş yapma şekli de mesleklerine yaklaşımı da bütün dünyadan baya farklı. Görselde gördüğünüz resim; Dekotora denilen niş bir komyon kültürüne ait. Dekorota Tır Modifiyeleri işini bambaşka bir noktaya taşımış.
Dekotora ya da Decotora olarak anılan akımın adı “Decoration Truck” yani Tır Dekorasyonu’nun kısaltmasından geliyormuş. Bu kültürdeki kamyoncular ve tırcılar kamyonlarının birçok aksesuarını kendi yapıyor ve yaratıcılıklarından esinler barındıran kamyonlarını/tırlarını kendi kimliklerinin, ruhlarının bir uzantısı olarak kabul ediyormuş. Kısa bir internet aramasıyla inanılmaz detayı işlere rastlayabiliyorsunuz.
TIR MODİFİYE PARÇALARI
Genellikle neon ışıklar, abartılı boyalar ve parçası 100 doları dahi aşan paslanmaz ürünlerin kullanıldığı bu tasarım kültürüne neden ingilizce bir kısaltmadan hareketle isim vermişler onu anlamak olanaklı değil ama demek ki severek yapıyorlar işlerini baya.
Türkiye’de de çok güzel tırlar var tabi içi oda gibi, hatta kendine küçük bir ofis yapmış yazıcı bile koymuş adam bir köşesine. Bunun gibi akımlar bana Ahmet Amca’mı hatırlatıyor. Konya’daki aile dostumuz. Onun da en büyük düşü tır sahibi olmak ve ülkeden ülkeye gezmekti. Kendisinin Sepetli BMW ile Almanya’ya da gitmişliği var sanırım.
Bize gelince, uçak bileti alacağız da kalacak yeri ayarlayacağız da para biriktireceğiz de gezmeye gideceğiz. Bu işi tutkuyla yapanlar mutlak bir yolunu buluyor. Hoş kolay bir meslek değil sürekli olarak gurbettesin büyük bir çoğunluğu da yapmak zorunda olduğu için yapıyor, ürünleri teslim tarihine yetiştirme kaygısı, çok pahalı olduğu için bazen değiştirmeye olanak bulunamayan kabak lastikler. Valla yoldakilere sabır diliyorum. Bu arada konuştuğum birkaç tırcıdan riskli yerlere ürün götürmenin inanılmaz karlı bir iş olduğunu duymuştum. Irak’ta savaş varken Irak’a girip çıkanlar ta o zamanlar bir gidişlerinde 20 bin liraya yakın kar ettiklerini anlatıyorlardı. Neyse bunlar başka yazıların konusu.
Sizi karavana dönüştürülmüş tırları anlattığımız şu yazımıza da bekleriz.
İÇERİK BİLGİSİ: “DIY” ingilizce “Do It Yourself”in kısaltmasıdır. Eğer DIY yazan bir içerik gördüyseniz orada el işi yapımlar vardır sevgili okur.