Elektronik Arkeolojik Atlas

vici.org elektronik ortamda hazırlanmış bir arkeolojik atlas. Bu elektronik atlas İletişim teknolojisinin son ürünü. İnsanların destek olup yer eklediği geniş bir harita. Söylediklerine göre vikipediden ilham alıp ona göre bir modellemeyle başlamışlar işe.

Elektronik atlas açık kaynak kodlu bu büyük bir avantaj. Mayıs 2012’de ilk sürümü çıkan uygulamanın 140 adet editörüyle neredeyse yirmibine yakın işaretlenmiş yeri, üç bine yakın resmi ve bine yakın rotası bulunuyor.

He diyeceksiniz ki bu Google Maps’te de var neden ekstra bir de buna bakalım? Şöyle ki bunlar editör onaylı, incelenip eklenen yerler kardolarım. Bir de tıkladığınız yer hakkında baya baya ansiklobedik bilgiye ulaşıyorsunuz.

Hayalim mobil işletim sistemi entegre edilmiş bir arabanın içinde country modunda böyle yerlerde dura dura fotoğraflı videolu bir seyahat gerçekleştirmek. Araba’da elektronik atlas da olabilir. Volvo’nun böyle bir modeli vardı galiba ama bunlar uzak hedefler canlarım.

Yakşanlar dilerim.

NOT: Eski bir amerikan arabası da olabilir tabi. Arabanın her türlüsüne varım. Şimarık büyüdüm ben biraz.

SONRADAN GELEN DÜZENLEME

Bizim evde çok güzel resimli bir atlas vardı. Babam sohbet sırasında bir şey oldu mu getir oğlum bakalım atlası öyle miymiş? derdi. Çocukken kalksın kendisi alsın çok merak ediyorsa diye sinirlenir üşenirdim. Hoş bazen kendisi de yalnızca benim için değil kalkmaya üşendiği için istiyor olabilirdi ama çoğunlukla benim için istiyordu oradan çok kıymetli bilgiler edindim.

Birçok ödevimi Hakkı Devrim’in danışmanlık yaptığı Meydan Larousse serisinden yaptım. Somut nesneler öğrenmeyi kalıcı kıldılar. Şimdi bir meydan larousse seti eğer tamsa Nadirkitapta 3 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor. Türkiye aydınlanmasının önemli yapıtlarıydı o eserler. Buradan göründüğü gibi değil ansiklobedi hazırlamak hayli zorlu bir iştir sevgili okur.

Şimdi bir atlasın elektronik versiyonunu görmek zevkli. Sınırların belirsizleştiği dünyada uzaktan eğitimle herhangi bir üniversitenin derslerine girebilmek de öyle. Geçmişe de özlem duyduğum yok ama kimi öğrenmeleri duygularınız ve somut yaşam gerçeklikleriyle birleştirince daha kalıcı oluyor gibi geliyor bana sanki. Doktora öğrenimimin bütün derslerine her hafta Ankara’ya günübirlik giderek katıldım geldim mesela. Evet o zamanlar keşke şu işin bir kısmını Skype’la yapsak diyordum ama bugün bakınca unutulmaz yaşantılar edindiğimi ve kalıcı bir öğrenme gerçekleştirdiğimi görüyorum.

Evet e-kitap satışlarındaki rakamların artması güzel. Mobilite hoş ama Umberto Eco’nun da dediği gibi kitaplardan kurtulabileceğinizi sanmayın onlar başka formlarda da olsa sürekli olacaklar. Fiziksel kitaplar da asla ama asla son bulmayacaklar.

Yorum yaz!