“Çin 2030’a Kadar Enerji Gereksiniminin En Az %40’ını Yenilenebilir Enerjiden Karşılamayı Planlıyor” içeriğini buradan dinleyebilirsiniz.
İçerik Özeti
Reuters’ın haberine göre, Çin iklim hedefleri doğrultusunda 2030 yılına kadar birincil enerji tüketimininin en az %40’ını yenilenebilir enerjiden elde etmeyi planlıyor.
Çin devlet başkanı Şi Cinping, 2060 yılında sıfır karbon salınımına ulaşacağının sözünü vermişti. Bu doğrultuda Ulusal Enerji İdaresi’nin tasarladığı doğrulanan bir plan ortaya çıktı. Plana göre birincil enerji tüketiminde şu an %28’lik bir paya sahip olan yenilenebilir enerjinin 2030 yılına kadar %40’lık bir paya ulaşması amaçlanıyor.
Çin’in özellikle 2015’ten sonra bu alandaki çabaları oldukça olumlu. Biliyorsunuz 2013’te bir kentindeki hava kirliliği ilk defa insan yaşamı için tehlikeli bir boyuta ulaşmış ve kirlilik nedeniyle güneşin görünmediği bir dönem bile yaşanmıştı. Ancak alınan önlemler sonuçlarını vermeye başladı ve söz gelimi Pekin ilk defa 2021 yılında hava kalitesinde dünya standartlarını yakalamayı başardı.
Her ne kadar bu söylemlerin yanında 2020 yılında kömürden elektrik elde eden santrallere dünyanın geri kalanından üç kat daha fazla kaynak ayırmış olsalar da söylem olarak bile yenilenebilir enerji hakkındaki girişimleri önemli. Dünyanın en büyük sanayi devlerinden birinin bu kararı alması, değişimin kaçınılmaz ve gerekli olduğunu gösteriyor.
Su ve Yenilenebilir Enerji?
Ulusal Enerji İdaresi’ndeki bir yönetici tarafından da doğrulanan rapora göre Çin, hedeflerine ulaşmak konusunda rüzgar ve güneş enerjisine güveniyor. Suya dayanmayan yenilenebilir enerjinin de birincil enerji tüketimindeki payını %10’dan %25’e kadar yükseltmeyi amaçlıyorlar.
Burada daha önce yazdığımız ileri teknoloji jeotermal enerji tesislerinin de bu planlara dahil edileceğini düşünmek hayal olmaz. Çünkü Çin yönetimi hedeflerini tutturmak konusunda hayli ciddi ve gerek devlet gerek özel girişimleri bu konuda fazlasına zorlayacak gibi duruyor.
Aşağıda Çin’in suya dayanan ve dayanmayan olarak iki başlıkta verilen temiz enerji planı grafiğini görebilirsiniz. Aralık ayında Çin’in kurulu rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar 1200 gigawattın üzerine çıkaracağını söyleyen Başkan Şi, fosil yakıtları terk etmek ve temiz enerjiye geçmek konusunda daha katı önlemler alacaklarını da sözlerine eklemişti.
Daha önce Maiotik’te defalarca yazdığımız üzere dünyanın tek gerçek gündemi küresel ısınma. Dünyamız her geçen sene 1,5 santigrat derece ısınıyor. Eğer önlem alınmazsa kısa süre içinde bu ortalamanın 2 santigrat dereceye kadar çıkacağı belirtiliyor – ki bu ortalama 3 santigrat dereceye çıktığı andan itibaren insan yaşamı bu sorundan ölümcül düzeyde etkilenmeye başlıyor. – Bu işin şakası yok.
Ancak kabul etmek gerekir ki Sanayi Devrimi’nden bu yana gelen mühendislik algısını değiştirmek zor. Evet elimizde yeni ve temiz enerji elde etme olanakları var ama bu olanakların ucuzlaması için ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor.
Ukrayna Savaşı’yla başlayan enerji krizi de dikkate alındığında özellikle Avrupa’lı devletlerin bu alana daha fazla kaynak ayıracağını görmek zor değil. Yenilenebilir ve temiz enerjiye özellikle konumdan bağımsız olarak üretilebilecek ileri teknoloji jeotermal enerji türlerine yatırımlar çoğalacak.
Bu yolla en basitinden insan hayatını Aids, sigara, uyuşturucu ya da trafik kazalarından daha çok kısaltan hava kirliliği son bulacak, sürekli oynayan enerji fiyatları piyasalarda baskı yaratmayacak, dünyanın tuvalete bile erişemeyen büyük çoğunluğuna da refah yayılacak ve ağır ağır da olsa dünya yaşanabilir bir geleceğe kavuşacak.
Kaynaklar
https://www.reuters.com/article/us-china
https://tr.euronews.com/green/2021/10/22