Giyilebilir Teknoloji Örnekleri denilince aklıma gelen ilk örnek İntel’in 2014 yılında düzenlediği Make It Wearable yarışmasında tanımıştım ilk Nixie’yi ödülü kazanamamışlardı ama finalistler arasına girerek yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmışlardı. Bugün kaydettiğim yer imlerinde dolaşırken denk gelince vardığı noktayı görmek için bir araştırma yaptım. İlk Giyilebilen Drone olarak lanse edilen Nixie’nin bir ara kendi sitesi üzerinden satışa çıktığını ürünün son kullanıcıya kadar ulaştırıldığını ancak bugün sitesinin yerinde yeller estiğini gördüm.
Ürün havalanıyor ve sizi otomatik olarak takip ediyordu. Cep telefonları ya da akıllı saatlerle eşleşebiliyordu.
Biri denemiş ve belki operasyon maliyetleri yüzünden belki de 2014’deki teknolojinin yetersiz kalması yüzünden başaramamış. Sen dene başar ilham al diye buraya ekledim sevgili okur. Güzel fikir çünkü bu.
Görüşürüz.
(Mühendislik mi okusaydık diyorum bazı bazı ama üşeniyorum. Çok işim var benim).
Giyilebilir Teknoloji Örnekleri Günümüzde Ne Durumda?
Bu yazıyı yaklaşık iki yıl önce yazmışım 2020 yılına gelindiğinde fikirlerimde şöyle değişiklikler oldu. Başlangıçta akıllı saatleri tam bir şimarık çocuk ürünü gibi görüyordum ancak sağlıklı yaşamaya çalışanlar, spor yapanlar için biçilmiş kaftan olduğunu, çok abartılı olacak belki ama kalp krizi riski taşıyanları önceden uyaracak bir potansiyel taşıdıklarını söyleyebilirim. geride bıraktığımız iki yıl içinde değişen çok şey oldu. Takip yazılımları deri altına işlenen teknolojiler yalnızca avcumuzu parola olarak kullandığımız sistemler sokaktaki bankamatiğe kadar yansıdı. Google daha önce burada da anlattığımız üzere göz korneasına yerleştirilebilen akıllı bir lens bile tanıttı. Bunlar ne zaman popülerleşecek diyordum ancak sanki iş biraz biçim değiştirdi.
Gerek kalmadı demeyeceğim ama bu işlerin popülerleşmesine olanak kalmadan telefon yaşantımızın öyle büyük bir parçası haline geldi ki bırakın evde unutmayı bir odadan bir odaya giderken bile yanımızdan ayırmıyoruz. Tuvalete onunla gidiyoruz sürekli cebimizde yakınımızda yöremizde olsun istiyoruz. Dolayısıyla giyilebilir teknolojilerin büyümesine fırsat bile vermeden yeni bir organ olarak eklendi sanki bize telefonlar. He bu sürekli iletişim halinde kalma durumu kaygı artırıcı bir durum mu evet. Güvenli mi hayır. Verilerimiz izleniyor mu ona da evet. Ancak teknolojinin sosyal mühendislikle de birleşerek geldiği nokta hayli ilginç.