Bu girdimizin konusu SCI Taranan Dergiler… Aslında bunun gibi içerikler için lisansüstü öğrenimine yeni başlamış ve toplu kaynak bulmakta zorlanan Türk öğrenciler adına verimli bir kaynak oluşturmak, benim çektiğim sıkıntıları onların çekmemesi için bir web sitesi açmak istiyorum. Ancak o zamana kadar önemli gördüğüm birkaç bilgiyi gene buradan paylaşacağım. Akademi, maalesef KPSS hazırlık kitabındaki gibi modüler modüler ayrılmış kategorize edilmiş konu başlıklarıyla çalışarak ilerleyebileceğiniz, belirli kaynak kitapları olan tek gerçekle oluşmuş bir alan değil; bütün yolunuzu kendiniz oluşturmak zorundasınız.
Ancak en azından yolun nasıl bulunacağını anlatan dijital bir içeriğe erişmek gerekiyor. Türkiye’de bu alanda birkaç web sitesi hariç adam akıllı bir web sitesi bulmada ciddi bir sıkıntı olduğunu söylemek mümkün.
Bu içeriğin konusu: Kendi alanıyla ilgili nitelikli makaleler okumak isteyen, tez konusu araştıran, SCI taranan dergiler nasıl bulunur? ya da bulduğum derginin hangi indekste tarandığını nereden anlayabilirim? gibi soruları soran öğrencilere yönelik.
ALANINIZLA İLGİLİ MAKALELERE ULAŞMAK VE SCI TARANAN DERGİLERİ OKUMAK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ
İndeksler medya şirketleri, vakıflar ya da maddi desteğin çok olduğu enstitüler tarafından kurulmuş bilimsel dergi veritabanlarıdır. En prestijlisi multidisipliner bir indeks olan Thomson ve Reuters medya şirketinin bir araya gelmesiyle kurulan Thomson and Reuters’e bağlı SSCI, SCI, SCI-Expended ve AHCI indeksleridir.
Bu indekslerin açık kaynak olarak tüm internete sunulanları ve abonelik sistemiyle çalışanları vardır. Eğer açık kaynak olarak tüm internete sunulan bir indeksde yer alan bir dergide makale yayımlamak isterseniz parasını siz verirsiniz; ancak abonelikle çalışan tüm internete açık olmayan yalnızca para verenlerin makalenize erişebildiği indekste yer alan bir dergide makale yayımlamak isterseniz de para vermeden makale gönderebilirsiniz. Tabi kimi zaman bu para durumu ulusal anlaşmalar, üniversite bütçeleri, kütüphane abonelikleri vb. yöntemlerle de karşılanabiliyor orası karışık. Ben evden çalışan biri olarak, üniversiteden erişilebilecek ücretli aboneliklere sahip indeksler ve özel olarak abonelik isteyen indeksler hariç ücretsizce işimize yarayabilecek makalelere erişebileceğimiz araçları tek bir içerikte toplamaya çalıştım.
Türkiye’de yayımlanan makalelerin indekslere göre doçentlik başvuru puanları -ki puan ne kadar yüksekse makalenin kalitesi de o kadar yüksek diyebiliriz – ve bu indekslere nereden erişilebileceği de aşağıdaki tabloda var:
ULUSLARARASI İNDEKSLER
PRESTİJLİ İNDEKSLER | PUAN |
SSSCI, SCI, SCI-Expended, AHCI
http://mjl.clarivate.com/ adresinden tek tek dergilere bakılabilir. |
20
|
DİĞER İNDEKSLER | |
Google SCHOLAR, DJOAJ, OAJİ, ISI vb.
DJOAJ indeksi için açık kaynak olarak https://doaj.org/ adresinden OAJİ indeksi için açık kaynak olarak http://oaji.net/ adresinden arama motoru mantığıyla alanla ilgili makaleler aranabilir. |
15 |
ULUSAL İNDEKSLER
İNDEKSLER | PUAN |
ULAKBİLİM’DE TARANANLAR
https://trdizin.gov.tr/statistics/listAcceptedJournals.xhtml adresinden erişmek ve arama motoru mantığıyla araştırma yapmak mümkün. |
8
|
DİĞER ULUSAL HAKEMLİ DERGİLER
https://trdizin.gov.tr/ adresinden erişmek ve arama yapmak mümkün |
4
|
Bir de kendi üniversitem olan Ankara Üniversitesi’nin bünyesinden yayımlanmış bütün makaleleri hangi indeksde olursa olsun açık erişime sunduğu http://acikarsiv.ankara.edu.tr/ adresi var. Buradan da arama motoru gibi arama yapılabilir.
NOT: Bir makalem var nereye göndermeliyim, bilemiyorum? derseniz onun için de dergilerin makale başına düşen atıf oranlarının karşılaştırıldığı istatistikleri yüksek olanının seçilmesi gerektiğini, makalenizi yolladıktan sonra kaç atıf aldığını takip edebileceğiniz TÜBİTAK’ın da ulusal lisans anlaşmaları yapmış olduğu özel veritabanları olduğunu da belirtmeliyim. Ancak onlar da sonraki yazıların konusu olsun.