Kelebek Etkisi

Kelebek Etkisi Öyküsü : Geçmişinde büyük travmaları olan Evan Treborn, hafıza sorunları sebebiyle doktorunun tavsiyesiyle günlük tutmaya başlar. Zaman içinde günlükleri ile geçmişe dönüş yapabildiğini fark eder. Her şeyi düzeltebileceğini düşünür…

OKUMA SÜRESİ: 4 DK

Filmin oldukça etkileyici ve geniş bir konusu var. Kelebek etkisi denince “yapma yav, bir kelebek kanat çırpıyor tayfun oluşuyor he, nasıl oluyormuş o iş” diyenler olacaktır. Burada vurgulanmak istenen şey aslında atacağınız küçücük bir adımın veya değişikliğin devasa bir değişim yaratabileceği. Film olasılıklar üzerine kurulu ve hayatınızda attığınız pek çok adımı sorgulatacak, acaba dedirtecek türden.

“Bazı insanlar geçmişi unutmak ister, bazıları ise değiştirmek.”

Evan, günlüğü ile geçmişe dönüş yapabildiğini anladığında -sanırım hepimizin yapacağı gibi- işe koyuluyor ve kendisi için dönüm noktası olduğunu; başka türlü olsaydı hayatının daha iyi bir yöne evrileceğini düşündüğü hatıralarına bir bir dönüyor.

“Sadece zekanı bir film gibi düşün, durdurabilir, geriye alabilir, ağır çekimde istediğin detayları elde edersin.”

DEĞERLENDİRME

Hatıralarını tekrar yaşıyor ve her şeyi daha iyi bir yöne çevireceğini düşündüğü biçimde hareket ediyor. Yaptığı her değişimde gelecekteki hayatını da değiştiriyor. Ama ne yazık ki hiçbir zaman tam olarak umduğu gibi gitmiyor. Pek çok kez hatıralarına geri dönüş yapıp farklı senaryoları yaşarken insanların hayatlarını ne denli etkilediğini fark ediyor ki birinin hayatını düzeltirken diğerininkini darmadağın edebiliyor. Film boyunca Evan aradaki mükemmel dengeyi kurmaya çalışıyor.

Oldukları kişiyi yok etmeden insanları değiştiremezsin.

Kelebek Etkisi Filmi için kurgu oldukça başarılı. Fakat daha dikkatli izleyicilerin fark edebileceği aksaklıklar da yok değil. Bu aksaklıklar izleyici ve eleştirmen arasındaki puan farkını uçurumlar kadar açmış. Eğer eleştirmen puanlarına bakacak olursanız film pek beğenilmemiş ancak izleyiciler tarafında filmin aldığı puan gayet yüksek. Bunun sebebini filmin zaman kavramını işleyişindeki bilimsel hatalar olarak düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse:

**UFAK BİR SPOİLER**

Hapishanede dindar bir mahkumu kendi tarafına çekmek için beni dikkatli izle deyip geçmişe dönen karakter, ardından elini sivri bir yere geçiriyor ve uyanıyor. Uyandığı zaman mahkum, elinde aniden oluşan yaralardan etkilenip ona inanıyor.

**UFAK BİR SPOİLER**

Hala buradaki hatayı fark edememiş olabilirsiniz. Buradaki hata geçmişe dönüp elini yaraladığında hapishaneye de elleri yaralı bir şekilde gelmeliydi. Yani bir anda oluşma vs. gibi bir durum söz konusu olmamalıydı.

Bu gibi birkaç hata daha var ama böyle şeylere takılmadan izlerseniz film gerçekten sürükleyici.

Kelebek Etkisi Filmi nin aynı zamanda dört alternatif sonu var. Dördüncü çoğumuzun izlediği son. Diğerleri de öbür olasılıklar. Tercihlerin çok şeyi değiştirdiğini anlatan bu filmde alternatif sonlar olması da hoş bir detay olmuş. Bi’ bakın derim.

Yorum yaz!