İçerik Özeti
Bayram’da Kapadokya’ya yaptığımız günübirlik ama dolu dolu gezinin bir bölümünü içerikte bulacaksınız.
Daha önce de dediğimiz gibi Kapadokya Niğde’den başlar. Bu yüzden Kapadokya turuna başlamak üzere ilk durağımız Niğde’de bulunan Gümüşler Manastırı!
Gümüşler Manastırı, 1920’li yıllara kadar hizmet veren bir yapı ancak Lozan Antlaşması’ndan sonra Yunanistan’daki Türkler ve Türkiye’deki Rumlar zorunlu göçe tabi tutulunca unutuluyor.
1962 yılında yeniden keşfediliyor. 1963 yılında restorasyon çalışmaları yapılıyor. 1973 yılında ise sit alanı ilan edilerek ziyarete açılıyor.
Gümüşler Manastırı’nda üç kilise ressamı çalışıyor. Bunu İsa figürlerinin ellerinden çıkarmak olanaklı.
Hristiyanlık dinine baktığımızda Hz. İsa’nın ve Meryem’in genelde üzgün ya da mücadeleci bir tavırla sembolize edildiğini, çizildiğini görürüz. Fakat burada ilk defa Gümüşler Manastırı’nda çizilen tasvirin güldüğünü görüyoruz. Gümüşler Manastırı bu açıdan benzersiz.
Kapadokya manastırlarını karakterize eden özellikler burada da var. Havalandırma delikleri, erzak saklama alanları, yeraltına inilen dar koridorlar, mutfaklar, davetsiz misafirlerden korunmak için üretilmiş teker biçimindeki taşlar.
Yola devam ediyoruz. Bir sonraki durak Derinkuyu.
Derinkuyu
Bu yeraltı şehrine binlerce yıllık bir yapı demek yanlış olmaz. Tarihinin nereye kadar gittiği bilinmiyor. Hititler döneminde kullanımda, Roma döneminde kullanımda, Selçuklular döneminde kullanımda. Her gelen uygarlık burayı biraz daha genişletmiş.
Kolay kazılabilen taş yapısı sayesinde inşa edilen bu yeraltı tünelinde mutfak, kilise, ahır ve bunun gibi alanlar bile var. Bütün özelliklerinden hareketle uzun süreli barında için kurulduğu anlaşılan bu yeraltı şehrinde halkın güvenliğini sağlamak için dar koridorlar ve bu koridorların kapanmasını sağlayacak silindir biçiminde özel kapılar kullanılmış.
Burada yaşamın nasıl bir şey olduğunu insan hayal etmekte zorlanıyor. Video oyunu meraklıları Assassin’s Creed’in Türkiye’de geçen oyunu Revelations’ı oynayarak tarihsel yanlışlarına rağmen Kapadokya’da bir yeraltı şehrinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu deneyimleyebilirler.
Bunun yanında bu ilginç yapılar Gürsel Korat gibi önemli bir yazara Kapadokya dörtlemesi için de ilham kaynağı olmuştur.
Uçhisar
Kapadokya bölgesinde üç önemli kale var. Bunlar Ortahisar, Uçhisar ve yönetim işlerinin idare edildiği Başhisar olarak biliniyor. Biz bu gezimizde yalnızca Uçhisar kalesini görüyoruz. Hem gözetleme hem de saklanma amaçlı kullanılan bu kaleye etraftaki mağaralardan ve evlerden gizli tüneller kazıldığı da ilginç bilgiler arasında.
Manzara gerçekten muhteşem.
Kapadokya, Erciyes ve Hasandağı gibi dağların 60 milyon yıl önce püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Yeryüzünde çok ender görülen benzersiz bir yapıya ve iklime sahiptir.
Güzel Atlar Diyarı olarak bilinen bu bölgenin benzersiz yapısını görmek için bu yol harika fırsatlar sunuyor.
Avanos
Burası çanak ve çömlek işiyle meşhur. Kızılırmak’ta biriken özel bir çamura biçim vererek ustaların elleriyle yaptıkları çanak ve çömlekler bugün hala değerini koruyor. Her ne kadar artık fabrikasyon üretime geçilse de binlerce yıldır süren el yapımı çanak ve çömlek geleneğini hala eskiden olduğu gibi deneyimlemeniz olanaklı.
Burada bir de sallanan köprü var. Ben hayatımda ilk defa bu köprüyü bu kadar kalabalık görüyorum. Etraf bayram dolayısıyla o kadar kalabalık ki geçişler polis kontrolünde gerçekleştiriliyor.
Çok pahalı olduğu için kimi kaynaklara göre senede 1 milyar dolar ciro bırakan balon turizmine dahil olamıyoruz. Hem çok pahalı hem de ben o saatte kalkamam. Bunun dışında Kapadokya asla bir güne sığdırılabilecek bir yer değil. Testi kebabı sunulan özel restoranları, benzersiz otelleri, milli parkları ve gece yaşamıyla bir haftada ancak tamamlanabilecek bir yer ama bu içerik de yarı gezi yazısı yarı günlük olarak bir fikir verir diye düşünüyorum.