İnternet Tekelleşiyor mu?

Hemen yanıtlayalım evet internet tekelleşiyor. Uyduların ve internetin keşfi dünya tarihini baştan aşağı değiştirecek etkiler yarattı. İnsanlara seslerini tek başlarına duyurabileceklerini gösterdi. Devletlerin daha şeffaf yönetilmesi gerektiğine ilişkin sansasyonel sızıntılara sahne oldu. Dijital de olsa eşit koşullarda olduğumuzu hissettirdi. Herkes her kaynağa ulaşabiliyor ve her şeyden haberdar olabiliyordu.

Ancak geçen zaman birçok şeyi değiştirdi. Çünkü internet deneyimi yalnızca yüzey internetin kaymak tabakasına ulaşabildiğimiz Google arama sonuçlarının ilk sayfalarından ve sosyal medyadan ibaret kaldı. Yani başlangıçta üretimin ön planda olduğu bu sanal alan tüketimi önceleyen ve farklı seslerin giderek kaybolduğu yüzeysel bir deneyime dönüşmeye başladı.

İnternet Tekelleşiyor mu? | nternet Tekelleşmesi

Büyük şirketlerin tekelleşmeye başladığı bu düzenin istatistikleri ise çarpıcı boyutlarda. Bağımsız web sitelerinin ziyaretçilerinin azaldığına ve medyanın büyük bir çoğunluğunun Youtube’dan ibaret olduğu ilginç bir yere doğru gidiyoruz. Elbette bizler bir anda yerle bir olan ne şirketler gördük şüphesiz bugün yıkılmaz zannettiğimiz girişimlerin de sonu gelecek. Ancak sıra dışı bir biçimde tekelleşme nedense ortadan kalkmıyor sevgili okur.

Söz gelimi Sensor Tower adındaki bir araştırma şirketinin yaptığı çalışmaya göre 2019’un üçüncü çeyreğinde(temmuz, ağustos ve eylül aylarında) uygulama marketlerinde dünya genelinde yapılan 30 milyar indirmenin yüzde 99’u yayıncıların yalnızca yüzde birlik seçkin tabakasına ait programlara ilişkinken geri kalan üreticilerin yüzde 99’u ise yalnızca kalan yüzde birlik indirmeyi paylaşıyorlar.

İnternet Tekelleşiyor! App Store ve Google Play Ne Yapıyor?

App Store ve Google Play’de 2014’de 2.2 milyon uygulama var. Bugün bu rakamın 3.4 milyona ulaşmış. Büyüme devasa boyutlarda. Ancak işin ilginç yanı 1000 indirmeye ulaşamayan programların sayısı da büyümeye paralel olarak artış göstermiş. Yani internet ve uygulama pazarı devlerin küçükleri yuttuğu, bağımsız işlerin yavaş yavaş yok olmaya başladığı bir şeye dönüşüyor. Medya ya da reklam olanağı olmadan insanlara erişmek internetin ilk yıllarına kıyasla bugün artık çok olanaklı değil. Bu yüzden de birçok nitelikli girişim amaçladığı noktalara gelemeden birer birer kapanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda en çok erişilen Google, Facebook, Amazon ve Apple gibi şirketlerin servislerinin geniş ağ bağlantısının dışına çıkarılarak başka bir protokol üzerinden uygulanması düşüncesi bile gündeme taşındı ancak allahtan bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirlenerek vazgeçildi.

Özetle internet daha bütün dünyanın rahatça erişebildiği bir hizmet bile olamadan demokratik özelliğini yitirdi. Aynen dünya ekonomisini değiştirebilecek bir başarıma sahip kripto paraların zengin zümrenin elinde birer manipülasyon aracına dönüşmesini seyrettiğimiz gibi internetin de yavaş yavaş niş işlerin yok olduğu bir alana dönüşümünü izleyeceğiz sanırım sevgili okurlar.

Hepinize yakşamlar dilerim.

Yorum yaz!