Farkına varmasak bile yaşamımızdaki bütün dijital asistan uygulamaları kadın sesine sahip. Cinsiyetçilik konusunda duyarlı davranan Amazon, Facebook, Google ve Apple gibi şirketlerde dahi durum aynı.
Amazon’un Alexa’sı, Apple’ın Siri’si Google’ın dijital asistan uygulaması hep kadın isimlerine ve kadın seslerine sahipler. Ancak ilgi çekici diğer bir keşif ise otoriter bir eğitim videosunda ya da direktifleri veren bir dijital öğretmende kullanılan ses genelde erkek sesi. Yani biz istesek de istemesek de asistanları kadın sesiyle yöneticileri erkek sesiyle biçimliyoruz.
Durum böyle olunca bir grup insan Q adında cinsiyetsiz bir dijital asistan sesi yaratmaya karar verdi ve yaklaşık 5000 insan sesi üzerinde çalıştı. Bu insanlar arasında trans bireylerden, cinsiyetsizlere, kadın ve erkeklere kadar geniş bir örneklem vardı. Ardından ses mühendisleri bu seslerden cinsiyetsiz bir ses üretmeye çalıştı. Birkaç başarısız testten sonra çalışma tamamlanınca, yayıma alacakları cinsiyetsiz sesi 4600 insan üzerinde denediler ve dinleyenlerden bu sesin kadın mı yoksa erkek sesine mi daha yakın olduğunu puanlamaları için insanlara 1’den(kadın) 5’e(erkek) kadar puan verebilecekler bir ölçek dağıttılar. Sonuçlar muazzamdı ve sonunda teknoloji dünyası cinsiyetsiz ilk asistan Q ile tanıştı. Yukarıda nasıl bir sesi olduğunu dinleyebiliyorsunuz zaten.
NOT: Yapılan deneylerde yapay zekaya sahip robotların bile cinsiyetçi oldukları tespit ediliyor sevgili okur. Onlar da insanlardan öğreniyor sonuçta. Bunlar önemsiz şeyler değil. Çok ama çok mühim mevzular, dilimizi ve bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. O zaman dünya gerçekten çok güzel olacak.