En Yeşil 10 Şehir

En Yeşil 10 Şehir … Gelişmiş ülkelerde şehirlerin daha fazla yeşil alana kavuşması, daha fazla parkla dolması için yeşil şehirlere ulaşmak için küresel bir hareket var; Ancak bakalım bu yarışı kim önde götürüyor? Bu konuda daha geniş bir vizyon yaratmak isteyen MIT’nin Senseable Lab’ı Dünya Ekonomik Forum’uyla İşbirliği içinde şehirlerin yeşillik yoğunluğunu gösteren etkileşimli bir harita hazırlıyor. Haritanın adı: Treepedia.

Haritaya şuradan erişebiliyorsunuz.

Araştırmacılar verileri Google Street View’den çekmiş ve Gren View Index denilen bir şey oluşturmuşlar. Şimdi bu işi neden yapmışlar o zaman sevgili bozkirinokuru diyebilirsiniz. Sebebi açık: İşsizlikten boş boş oturmayalım diye yapmamışlar elbette. Kentsel planlamayı daha şeffaf ve daha erişilebilir hale getirmek için yapmışlar bu işi.

İlk versiyonu on şehirle 2016 yılında faaliyete geçen Treepedia’nın istatistiklerine göre en yeşil şehirler şöyle:

12. Los Angeles, California — 15.2%

En Yeşil 10 Şehir | 12 los angeles california 152 1

11. Tel Aviv, Israel — 17.5%

En Yeşil 10 Şehir | 11 tel aviv israel 175 1

10. Boston, Massachusetts — 18.2%

En Yeşil 10 Şehir | 10 boston massachusetts 182 1

TÜRKİYE’DE NELER YAPILIYOR

Biliyorsunuz slow city adında küresel organizasyonlarda derece almış salihli gibi kentlerimiz var. Kimi yerel yönetimler bu konuda hakikaten duyarlı davranıyorlar. Söz gelimi Gaziantep’te de ağaçlandırma çalışmaları çok eksik müteahhit firmaları da çok sürekli ev yapılıyor ama bir taraftan Türkiye’nin en büyük parkları da bu kentte yapılıyor ve buradaki insanlar yazları akşamlarının bir çoğunu bu park alanlarında serin yerlerde geçiriyorlar.

Ağaç neden önemli sorusunun bir çok yanıtı var. Ekolojik olarak sağlığımızla ilgili olarak ama biraz duygusal bir tepki olsa da ben yanıtın gölgesinde bir süre serinleyip düşünmekte olduğunu düşünüyorum. Bir yaz günü akşama doğru bir ağacın gölgesinde oturmanın tadını almış insanlar neden En Yeşil 10 Şehir sıralaması yapılıyor anlarlar. İnsandaki oksijen seviyesi yükseldikçe bedenimize olan olumlu etki de cabası.

Dolayısıyla ağaçlara sahip çıkmamız gerek sevgili okurlar. Burada elbette bir maliyet analizi yapılacak yani enerjiye de gereksinimimiz var ağaca da gereksinimimiz var HES kurulsun mu kurulmasın mı? Bence kurulmasın ama belki yöre insanına da sorularak kararlar alınabilir. Belki başka bir öneri yaşama geçirilebilir. Doğrudan karar alınca işler daha da zorlaşıyor sanki bilemedim.

Yorum yaz!