1980’lerin başında eğlence sektörünün çehresi çılgınca bir değişikliğe sahne oluyordu. Çocuklar ceplerinde bozukluklarla evlerinden kaçıyor ve kendilerini dijital dünyanın verdiği bambaşka bir alanın içine atıyorlardı. Nintendo yeni kurulmuştu ve butik oyunlar üretiyordu. Ancak Donkey Kong adındaki oyunları giderek popülerleşmiş ve çok satan oyunlar arasına yerleşmeyi başarmıştı. Belli ki insanlar gelecekte Nintendo’nun adını daha sık duyacaklardı.
Yalnız bir sorun vardı. Donkey Kong bariz bir biçimde King Kong’a benziyordu ve King Kong filminin haklarına sahip Universal Stüdyoları da video oyunu pazarından kendi payına düşeni almak istiyordu. Nintendo’yu dava etmeye karar verdiler.
DAVANIN SUPER MARİO BROS’LA BİLE İLGİSİ VAR
Bu, Nintendo için korkunç bir durumdu. Çünkü Donkey Kong, onların hit olmuş henüz ilk ve tek oyunlarıydı. Donkey Kong’dan gelen parayla Miyamoto’ya Mario’nun atası sayılan, engelleri aşarak prensesi kurtarmaya dayanan, Jumpman adında bir oyun yaptırmayı planlıyorlardı. Hatta Miyamoto ile parasını sonradan vermek üzere anlaşmış ve yapım çalışmalarına da başlamışlardı. Şirket, Universal Stüdyoları’nın açtığı davayı kaybederse ne bu projeyi gerçekleştirebilecekti ne de piyasada kalabilecekti.
Nintendo iddiaları reddediyordu ancak durumları umutsuztu. Benzerlik barizdi ve basın da Universal Stüdyoları’nın yanındaydı. Ancak bütün bu akışı tersine çevirecek bir şey gerçekleşti. Nintendo, içinde Pepsi’nin de olduğu büyük markaların benzer davalarını kazanan John Kirby adındaki avukatla anlaştı.
1984 yılının Haziran ayında dava görülmeye başlandı. Sevimli görünüşünün altında kararlı ve zeki bir avukat barındıran Kirby, gözden kaçan bir detay fark etmişti. Universal Stüdyoları King Kong’u çekebilmek için karakterin yayın haklarını 1970’li yıllarda PKO Pictures adındaki bir firmadan almıştı. Ancak Kirby detaylı araştırmasıyla PKO Pictures’ın King Kong’un yayın haklarını orijinal yaratıcı Merian C. Cooper’den yalnızca kiraladığını ortaya çıkardı. Dolayısıyla Universal Stüdyoları daha hak iddia ettiği filmin yayın haklarına bile tamamen sahip değildi.
Juri sunulan kanıtlar karşısında ikna oldu ve Nintendo 1,5 milyon dolar tazminatın yanında 600 bin dolar yasal işlem bedeli kazandı. Bugünkü rakamla aşağı yukarı 5. 25 milyon dolara denk gelen bu para, Nintendo’nun yükselişine ivme kazandıracaktı.
Nintendo çalışkan avukat John Kirby’i de unutmadı. Gelen paradan 30 bin doları hemen kendisine taktim ettikten sonra şirket tarihinde önemli bir yer tutan Kirby adındaki karakteri de onun anısına yarattı. Gördüğünüz gibi yıllardır çizgi filmlerde izlediğimiz, oyunlarda karşılaştığımız yukarıda görseli olan Kirby karakteri Avukat John Kirby’den geliyor.