Bu bir resim girdisi, eğitim bilimlerine giriş gibi bir girdi bu. Psikoloji ’den yüksek lisans başvurusuna hazırlanma rehberi gibi bir girdi bu. Nil Karaibrahimgil’in bütün kızlar toplandık deyişindeki samimiyetle konuşuyor gibi sanki skinner.
Aradım taradım öyle güvendiğim bir telif adresine ulaşamadım. Bu ürünü ortaya koyan arkadaşı bilen varsa allahını seviyorsa söylesin editleyeyim. Hatta kardeşi takip te edelim. Güzel poster de olur.
Görsellerde görünenler Jean Piaget, Carl Jung, Sigmund Freud, Burnhus Skinner, William James, John Watson, Ivan Pavlov…
Az uğraşmadık KPSS döneminde bu eğitim bilimleriyle. Jean Piaget biliyorsunuz kendi çocuğunu gözlemleyerek kuramlar oluşturacak bir bilim tutkunu. Sigmund Freud ise neredeyse 20. yüzyılı değiştirmiş bir insan. Size Freud ile ilgili bir öykü anlatım bu resim girdisini noktalayacağım.
Freud’un psikoloji üzerine etkisi o kadar ama o kadar büyük ki zamanında ona inanmayanlar şu an bütün bir insanlık davranışlarını onunla açıklıyorlar. Ancak çok daha ilginç bir şey daha var. Freud’un Yeğeni.
Sigmund Freud‘un buluşları Avrupa’da çok ses getiriyor ancak o yıllarda Amerika’da kendisini tanımıyorlar. O yıllarda Amerika sanayi devrimini içselleştirmiş müthiş bir üretim aleviyle yanıp tutuşuyor. Arabalar, naylon çoraplar, elektronik ürünler… Her gün pazar büyüyor ancak büyük bir sorun var. İnsanların bu ürünlere doyması. Yani araba gereksinimini gideren bir insan artık Ford’un yeni çıkan araçlarını almaya gerek duymuyor.
FREUD VE REKLAMCILIK
Burada Kapitalizm’in tarihini değiştiren Freud’un yeğeni karşımıza çıkıyor. Freud’un çalışmalarını gizlice Freud’dan habersiz Amerika’da yayımlayan yiyen bütün bir kapitalizmin ve reklam sektörünün kaderini değiştirecek olaylara imza atıyor. O zamana kadar insanların gereksinimi üzerine kurulu reklamlar bir anda biçim değiştiriyor ve Freud’un buluşları doğrultusunda insanların bilinçaltına seslenen bir yapıya dönüşüyor. Reklamlar artık bu arabayı alırsanız komşunuzdan daha havalı olursunuz alt metnini taşıyan öykülerle tasarlanmaya başlıyor ve insan seçimlerinde insan iradesini sezdirmeden devre dışı bırakmaya çalışan bir tutum bu.
Freud bunları öğrenince köpürüyor tabi ama artık çok geç! Olan olmuş değişim başlamış. Amerika’daki ihraç fazlası ürünler anlattığıma benzer psikoloji buluşları doğrutusundaki reklam pompalamalarıyla satışa devam ediyor. Freud’un yeğeni böylece kapitalizmin bütün çarklarına etki ediyor. Ben Devri diye bir belgesel var bu anlattıklarımı oradan öğrenmiştim sevgili okur sizlere de tavsiye ederim.